Kerniel, tussen regenvlagen en zonneschijn

Vandaag organiseert de club De Loonse Tsjaffeleers een wandeltocht in Kerniel, deelgemeente van Borgloon. Zij noemen deze tocht Parel van Haspengouw en al vlug ervaren wij dat deze naam terecht gekozen is. Reeds vanaf het begin begeven we ons in het mooi glooiende landschap van deze welbekende streek in Limburg.

Al doet de winterperiode de natuur naakt en dood uitzien, toch blijft dit deel van Limburg zijn stand hoog houden om de wandelaars te boeien. We maken een halve cirkel rond de abdij Mariënlof, opgericht in 1438 door Maria van Colen. De naam betekent overigens tot lof van Maria. Oorspronkelijk was het een kruisherenklooster, maar later werd het een cisterciënzerinnenklooster en mag sinds 1990 de titel van abdij dragen.

In de omgeving zien we ook nog een cirkelvormig houten kunstwerk waar men doorheen kan wandelen en dat een prachtig uitzicht van 360° biedt over het landschap. Dit kunstwerk ontworpen door kunstenaar Aeneas Wilder kreeg de naam untitled #158. Volgens deze kunstenaar functioneert zijn werk als een lens, waardoor de bezoeker zijn gedachten en emoties kan focussen, met het landschap van Kerniel als achtergrond.

Onze tocht loopt verder over mooi onderhouden wandelpaden, kriskras tussen de nu nog kale fruitboomgaarden, op en neer over heuvels en dalen met regelmatig mooie panoramische beelden. Een prachtige regenboog is de voorbode van een stevige plensbui, maar even daarna is het zonnetje weer van de partij.

We passeren nog enkele mooie vierkantshoeven, eigen aan deze streek. Zo ervaren we deze wandeling als een zeer gevarieerde tocht waarbij we kunnen beamen dat het niet altijd bosrijk moet zijn. Wie hier trouwens in het voorjaar wil komen wandelen kan getuige zijn van een overdadige bloesemtooi. Wij danken de Loonse Tsjaffeleers voor de mooie en degelijke organisatie van deze parel.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise