Klinken op het nieuwe jaar met een glaasje bubbels

De Zottegemse wandelclub die haar naam ontleent aan graaf Egmont, nodigde de wandelaars uit om samen met hen het glas te heffen op het nieuwe wandeljaar. De club blijft maar succes boeken met haar maandelijkse midweektochten, vandaag zakten maar liefst 1945 wandelfanaten af naar Strijpen, deelgemeente van Zottegem. Er kon ook ingeschreven worden in die andere deelgemeente Sint-Goriks-Oudenhove. Het beloofde een stevige wandeling te worden in de prachtige Zwalmstreek.

Ik start vandaag in het O.C. van Sint-Goriks-Oudenhove, daar waar normaal gezien de rustpost is voorzien. Persoonlijk vind ik dit een goed initiatief van de Egmontstappers, zo worden parkeerproblemen in deze kleine gemeentjes toch wat vermeden. In de volksmond wordt deze gemeente nog regelmatig uitgesproken als Aunove. Ik start meteen met een plaatselijke lus, het zou meteen het mooiste stukje worden vandaag. Het is puur genieten van de vele wandelpaden doorheen het heuvelig gebied, bossen, velden, natuurlandschap en de fantastische uitzichten. Dat vanavond mijn wandelschoenen een grondige poetsbeurt zouden krijgen was meteen duidelijk.

De parcoursmeester stuurt ons richting de Boembekemolen, een oude watermolen in de schitterende Zwalmvallei. Ik stap over een nieuw aangelegd knuppelpad, een houten pad dat is aangelegd door een moerasachtig terrein, zodat wandelaars dit zonder problemen kunnen oversteken. Knuppelwegen waren al bekend bij de Romeinen. Na enkele pittige hellingen kom ik terug aan in de rustpost. Van hieruit gaat het langs rustige wegen in de richting van het pittoreske Strijpen met zijn neogotische Sint-Andreaskerk. Na het verorberen van mijn boterhammen volgde nog een 7-tal km tot de finish. Af en toe breekt het geluid van een aanstormende trein de stilte van de prachtige natuur. Ik dwars de Ten Bosse, bekend van de Ronde van Vlaanderen, en hierna volgt opnieuw een pittig stukje klimwerk tot het einde in Aunove, daar waar ik deze morgen was gestart.

Traditioneel kon men de wandeling afsluiten met een befaamde Egmontse braadworst, een overheerlijke wafel met slagroom of met een glaasje bubbels.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton