Kollwitz Museum

Nieuwjaarstocht Koekelare

Nog maar eens een Nieuwjaarstocht kondigde zich aan, deze keer in Koekelare, een organisatie van Wandelclub Koekelare. De start werd gegeven in CC De Balluchon nabij de kerk van Koekelare. Ik opteerde voor de 14 km met een grote rondtrek in de gemeente. Toen ik vertrok en de zon nog niet verschenen was, voelde het bitter koud aan met rijmplekken en bevroren wagens langs de weg maar later zou de zon doorbreken.

Koekelare is een West-Vlaamse gemeente in de Westhoek in overgang met de Polders en het Houtland, op 18 km van de kust binnen de driehoek Diksmuide, Torhout en Gistel. De gemeente telt ruim 8.000 inwoners. Bij het dwarsen van het marktplein kwam de Sint-Martinuskerk frontaal in beeld, we zouden ze later nog van een andere kant aanschouwen. De parochie en de kerk zijn genoemd naar de heilige Martinus van Tours. De kerk is opgetrokken in baksteen in neogotische stijl en heeft een 65 meter hoge  toren. Het ging langs een vijver en rustige onverharde en verharde wegen richting de Mote waar een gratis jenever met boterlukke aangeboden werd. Vooraleer de eigenlijke rustpost bereikt werd, was er de doorgang van natuurgebied de Mote, een groene oase van 5 ha groot met grote visvijver.

Na het eerste stuk van een kleine 6 km volgde een lus van een kleine 6 km doorheen Koekelaars platteland. Er kwam enig cultureel erfgoed aan met het toeristisch-cultureel centrum De Brouwerij, een gerestaureerde brouwerijsite die o.m. het Käthe Kollwitz Museum (herinnering aan de Grote Oorlog) en het Fransmansmuseum bevat. Deze lus was voorts een landelijke omloop met bos en goed begaanbare wandelwegen.  Na de rustpost restte nog een goeie 2 km die ons terug naar de bewoonde wereld bracht. Einde van een genietbare, landelijke tocht doorheen het rustige gedeelte van Koekelare. Dank aan de organiserende club die stond voor een feilloos verloop met 1280 tevreden wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere