Schaffen in wintertooi

Bij ons eerste zicht door het venster zien we dat het flink gevroren heeft, maar ook dat de eerste zonnestraaltjes aan de horizon komen piepen. Dat belooft een fantastisch wandelweertje te worden. De planning om de te gaan wandelen in het Brabantse Schaffen, bij wandelclub VOS, blijkt een goede keuze. De tocht wordt genoemd Hugo Bonnynstocht, een gedreven wandelaar, die op zijn 76ste reeds 46 keren de dodentocht tot een goed einde bracht en hiermee de recordhouder is van deze tocht. Wat een prestatie!

Na een kort babbeltje met de voorzitter Louis trekken we op pad, samen met onze 2 kleinkinderen. De oudste (10j) gaat met ons mee voor de 13km, de jongste (6j) gaat met zijn mama voor de 9km. Al vlug belanden we in ’t Heesbos, waar we over smalle kronkelende paadjes tussen de dennenbomen verdoken blijven van de lage zonnestralen. Afwisselend komen we ook door open landschap waar de weiden nog mooi wit bevroren liggen en ook de struiken eruit zien alsof ze bestrooid zijn met witte parels. Het is hier genieten van de rust en de stilte in dit gebied.

We bereiken de controlezaal in Zelem, waar we ons versterken met een hapje en een drankje om daarna het 2de deel van de tocht aan te vatten. We komen eerst door open landschap en bereiken daarna een mooie dreef, geflankeerd met Amerikaanse eiken. Deze leidt ons naar het kasteel Lobos. Het zit een beetje verscholen achter het groen en heeft blijkbaar in de loop der tijden enige veranderingen ondergaan. Meer hierover is te lezen op de informatieborden in de uitgebreide fotoreportage.

We steken de Zwarte Beek over en bevinden ons weldra weer in het Heesbos, gelegen op de flanken van het Hageland en dat voelen we ook, want het gaat hier flink in stijgende lijn. De rest van de tocht is nog een mooie variatie van open landschappen met glooiend uitzicht en mooie paden omzoomd met bomen en struikgewas. Wat kan een wandelaar zich nog meer wensen als zo’n mooie tocht bij dit gezond en fris zonnig weertje. Bedankt bestuur en medewerkers van VOS-Schaffen om ons dit aan te bieden.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise