Winterwandelen in en rond Kluisbergen

Vandaag trok ik naar één van mijn favoriete wandelplekken, de Vlaamse Ardennen.
In Ruien vond de Winterwandeling plaats, een organisatie van wandelclub Omloop Kluisbergen vzw. Het was frisjes, de temperaturen flirtten met het vriespunt, maar het zonnetje was van de partij. Ideaal wandelweer dus, al was het opletten geblazen, hier en daar lagen de wegen er verraderlijke glad bij. De inschrijvingen vonden plaats in zaal Volkswelzijn.

Ruien is een flegmatiek dorpje in het zuidwesten van de provincie Oost-Vlaanderen en ligt langs de Schelde, tegen de taalgrens en de grens met West-Vlaanderen, en vooral gekend van zijn voormalige elektriciteitscentrale.
De parcoursmeester stuurt mij langs de Schelde en vooraleer ik het besef zit ik aan de andere kant van de taalgrens als ik het dorpje Orroir binnenstap. Orroir is een dorpje in de provincie Henegouwen, en deelgemeente van de Waalse gemeente Mont-de-l’Enclus.

4 (2)

Aan de achterkant van de Kluisberg ligt de Mont de l’Enclus, een verrassend mooie beklimming die mijn benen flink laten tintelen. De weg slingert langs de berg omhoog en trakteert de wandelaar op idyllische vergezichten. In Maison de Village geniet ik van een welverdiende rust alhoewel het drummen is om een zitplaats te vinden. Sommigen slurpen van hun koffie in de koude buitenlucht maar genieten tevens van een deugddoend winterzonnetje. Ik zou hier nog één maal terugkeren na een relatief vlakke lus waarin verharde en onverharde wegen elkaar afwisselen.

Na de laatste pauze trek ik richting het Kluisbos, dé parel van de Vlaamse Ardennen! Het zal duidelijk worden dat het klimwerk nog niet voorbij is. Ik kijk echter niet om een klimmetje meer of minder, het is opnieuw ten volle genieten van de panoramische vergezichten. Na enkele veldwegels duik ik vrijwel onmiddellijk het Doveleenbos in, het westelijk deel van het bosreservaat Kluisbos. Het 300 hectare grote Kluisbos ligt pal op de taalgrens. Twee derde van het gebied ligt in Kluisbergen. Deze 141 meter hoge berg is één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen.

De talrijke paadjes leiden ons op feeërieke wijze door het imponerend beukenbos. Wanneer ik de bosrand en de flanken van de Kluisberg bereik ligt Ruien zó voor het rapen, traditioneel lopend langs een kerkwegel met zicht op de Sint-Corneliuskerk. Meteen het einde van een prima, goed bewegwijzerde en best pittige wandeltocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton