Brandweer Diksmuide

2174 deelnemers op Brandweertocht Diksmuide

De Tervaete Stappers Keiem en de plaatselijke brandweer hadden afspraak met de wandelaars in de kazerne voor hun jaarlijkse Brandweerwandeling. Even na 9u zag het er al behoorlijk druk uit in en rond de startplaats. Deze jaarlijkse afspraak is uitgegroeid tot een evenement waar niet enkel de traditionele wandelaar op afkomt maar ook de families uit de buurt. Het voelde koud aan bij het vertrek maar een winterzonnetje zorgde al snel voor een aangename temperatuur.

Ik opteerde voor de 12 km, een verkenning doorheen Diksmuide, een stad in de provincie West-Vlaanderen. De stad ligt in de Westhoek, aan de IJzer en de Handzamevaart. De fusiegemeente Diksmuide bestaat sinds 1977 uit 15 deelgemeentes. Het eerste deel verliep langs rustige verharde wegen, na 1,6 km kwam er de eerste rustpost al aan. Daarna ging het verder langs rustige paden richting sportterrein tot aan de gratis bevoorrading met warme wijn. Intussen waren wij de kapel O.L.V. Ter Hulpe voorbij gewandeld. Het oorspronkelijke kerkje dateeert van de 17e eeuw en was dringend aan renovatie toe na ernstige ravage tijdens de Eerste Wereldoorlog, dit gebeurde in 2009. Deelgemeente Esen was aan de beurt. De Sint-Pieterskerk werd tijdens de Grote Oorlog ernstig beschadigd maar nadien heropgebouwd. Na 4,4 km was er de rustpost in Esen.

De laatste lus bedroeg 6,6 km met onderweg nog een gratis soep aan de tent van de brandweer. Zo kwam stilaan het einde in zicht. Het was een landelijk parcours in de vlakke polders. Met dank aan de vele medewerkers van de organiserende wandelclub en de Diksmuidse brandweer.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere