Op stap met ‘t Vlaemsch Huiseke tussen bossen en moeras

Door omstandigheden moest wandelclub ’t Vlaemsh Huiseke uit het Noord-Frans dorpje Godewaersvelde uitwijken naar Zuytpeene. Hun jaarlijkse tocht Cassel, dak van Vlaanderen, met start in Oxelaëre werd meteen éénmalig omgedoopt tot Tussen bossen en moeras. Er werd de wandelaars een landelijke tocht beloofd tot de moerassen van Saint-Omer. Helaas waren deze moerassen enkel opgenomen in het parcours met de langste afstanden, de 28 en 33 km. De lastige beklimmingen van de 176 m hoge Casselberg werden ditmaal uit het parcours geschrapt.
Startplaats was de feestzaal gelegen op de Markt van Zuytpeene, gelegen naast de kerk Saint-Vaast. Op het bijgelegen kerkhof bevinden zich 8 Britse oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

Langs landelijke wegen en veldwegen ging het richting Noordpeene. Met de opkomende zon was het volop genieten van de schitterende vergezichten. Lichte vriestemperatuur, windstil, het zou best een aangenaam wandelweertje worden.
In Noordpene vond in 1677 de Slag aan de Pene of Slag bij Cassel plaats, één van de drie veldslagen die in de buurt van de Frans-Vlaamse stad Cassel werden geleverd.
Ter herinnering aan deze door Stadhouder Willem III verloren veldslag en het daaruit voortvloeiende aanzienlijke verlies van grondgebied is sinds april 2007 in Noordpeene het bezoekerscentrum Huis van de Slag aan de Peene (of Maison de la Bataille). Langs landelijke wegen stap ik richting Buysscheure waar een tweede rustplaats was voorzien vlak naast de kerk Saint-Jean-Baptiste.

Hier ligt een van de bronnen van de rivier de IJzer. De IJzer ontspringt immers ten westen van Cassel en heeft twee officiële bronnen, hier te Buysscheure en in Lederzele. Van hieruit maken de grootste afstandswandelaars een lus door het bocagelandschap tot aan de rand van het moeras van Clairmarais
Tijd nu voor een dikke schelle beenhesp tussen een verrukkelijk Frans stokbrood met verse salade en du moutarde forte. Meer dan voldaan verliet ik Noordpeene om de laatste kilometers richting Zuytpeene aan te vatten. Het zware geluid van voorbijrazende TGV’s was soms wel een ergernis, de stilte werd meermaals onderbroken….

De organisatie in handen van ‘t Vlaemsch Huizeke kon rekenen op meer dan 900 deelnemers, gepaard gaande met de Frans-Vlaamse jovialiteit, de overheerlijke warme beenhesp en een lekkere picon.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Josiane Questroy