Oorlogsverleden in Halen

Vandaag organiseert club Horizon Donk haar Zilveren Helmentocht, een tocht door de omgeving waar de Slag der Zilveren Helmen in augustus 2014 plaats vond. Bij deze wandeltocht wordt dan ook veel aandacht geschonken aan de gebeurtenissen uit die tijd. Ook bij de parcours plannetjes hangt een informatiefiche die aangeeft wat de wandelaar onderweg nog kan bezichtigen uit deze veldslag uit wereldoorlog 14-18.

De zilveren helmen waren de metalen blinkende hoofddeksels van de Duitse cavaleristen die her en der te vinden waren op het slagveld. Meer uitleg hierover kan men vinden op volgende link, De Slag der Zilveren Helmen of op infoborden in de fotoreportage.
Maar onze bedoeling is een mooie wandeling te maken in dit wit besneeuwde gebied. We passeren eerst enkele rustige straatjes om daarna te genieten van een wijds open landschap. Een diversiteit aan velden en fruitboomgaarden spreidt zich voor ons uit. We komen voorbij het militaire kerkhof, steken de IJzeren beek over en bereiken de Ijzerwinninghoeve.

In de nabijheid hiervan verlaten we even het parcours om het herdenkingskruis van het voormalige Duits Kerkhof van dichtbij te bekijken. Verder klimmen we over de Mettenberg en komen dan aan bij de controlepost in buurthuis Zelk. Na een korte rust maken we een lus van 3km, waarbij we al snel onze kuiten moeten aanspreken maar krijgen als beloning een prachtig vergezicht. Bij het dalen kunnen we genieten van een zeer mooie kronkelende holle weg, nog goed besneeuwd en gevaarlijk voor glijpartijen.

Halen-7402-

We laten de rustpost nu links liggen en stappen over een fietspad van het routenetwerk dat ons even verder bij de site brengt van de kunstenaarshelmen. Hier liggen 44 reuzehelmen in beton, verfraaid door kunstenaars en scholen, ter herdenking van de eerste wereldoorlog. Voor meer uitleg klik op volgende link: Helmen WO I . Even verder staat er op een heuvel nog een kruis en gedenksteen voor de Belgische cyclisten die hier strijd leverden en door de Duitsers Schwarze Teufel (zwarte duivels) genoemd werden. Ook hierover is meer te vinden via volgende link: Zwarte Duivels

Zo komen we aan het einde van een prachtige maar ook historische wandeling die de herinneringen aan deze gruwelijke tijden levendig houdt. Bedankt aan Horizon Donk om het eerbetoon aan deze veldslag te verwerken in de wandeltocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise