Winterse Howitzertocht

Als weekafsluiter had ik mij vooropgesteld om deel te nemen aan de Howitzertocht, een 3-lussentocht met start en aankomst in het OC De Coorenaar, nabij het Leiestadion van Desselgem. Deze organisatie lag in handen van wandelclub 12 Uren Van Lauwe met aan het roer voorzitter Marnix Vancauwenberghe. Het zou rustig wandelen worden in en om Desselgem en de groene Leievalei bedekt onder een laagje sneeuw.

De Waregemse deelgemeente Desselgem heeft een boeiende wielergeschiedenis en dit is ook wat te wijten aan Briek Schotte. Briek Schotte werd geboren in Kanegem maar toen hij 4 jaar oud was verhuisde het gezin naar een boerderijtje in Waregem, grenzend aan de Waalshoek in Desselgem. Er werd een pleintje naar Briek Schotte vernoemd. Een borstbeeld, een foto, een kunstwerk, … dat alles houdt de herinnering aan IJzeren Briek levendig.

Na een rustige aanloop kom ik aan op het besneeuwde jaagpad langs de Leie en vervolg deze weg tot onder de brug van Desselgem-Ooigem. En ja, daar stond hij dan: het Howitzer monument, naar waar deze tocht is genoemd. Dit is feitelijk geen tank maar een stuk artillerie op rupsbanden, zoals het onderstel van een tank, dat hier neergepoot werd ter herinnering aan de gesneuvelden van de Slag van de Leie op 24 tot 26 mei 1940. De Howitzer werd geschonken door het 6°artillerie van Soest ter gelegenheid van 30 jaar affiliatie met de gemeente Waregem.
De parcoursmeester stuurt de wandelaars vandaag ook langs de Oude Leiewandelroute. Dit stukje oude Leiearm brengt me langs het kasteel van Ooigem. Langs de derde en laatste lus slinger ik mij doorheen de visvijvers van het Populierenhof en de Eendrachtige Lijnvissers.

Het was hier dat een wandelaar ongelukkig ten val kwam en met een bebloed gezicht zat te wachten op verzorging. Ik hoop dat deze man er zonder teveel kleerscheuren vanaf is gekomen.
Het was vandaag inderdaad opletten geblazen op de bevroren, ondergesneeuwde wegen. Een ongeval is vlug gebeurd.
Zo zat deze vrijdagtocht er al weer op. Toch nog 758 wandelaars die het winterse weer trotseerden en die gekomen waren om gezellig te vertoeven in deze mooie Leiestreek, prachtig op kaart gezet door het team van wandelclub 12 Uren Van Lauwe, die ik allen een dikke proficiat toewenste voor hun dynamische inzet.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier