Vredeseilandentocht Oostkamp

Aangename Vredeseilanden tocht Oostkamp

De medewerkers van VZW Vredeseilanden stonden paraat om de vele wandelaars op te vangen. De refter van de school zat goed vol toen ik aankwam maar ik was redelijk laat, velen hadden hun tocht al beëindigd.

Oostkamp ligt in de omgeving van Brugge, heeft een oppervlakte van 79,64 km² en telt 23.577 inwoners (2018). Deelgemeenten: Hertsberge, Oostkamp, het gehucht Moerbrugge, Ruddervoorde en Waardamme. Oostkamp heeft heel wat bosgebied, telt vele kastelen en is een uitstekende wandelgemeente. Ik opteerde voor de 12 km.

Ik was pas 0,6 km ver of daar was al een rustpost. Deze was gevestigd in Braetsmolen of Oostmolen, thans De Wieke, we kregen er een gratis bekertje koffie aangeboden. Het is een stenen stellingmolen of liever de restanten ervan. Het is een gerenoveerde romp zonder kap en wordt gebruikt door verenigingen. Zie daar kwam ik een eerste groep  leden van een jeugdvereniging tegen, het zou niet de laatste zijn. Goed dat zij ook aan het wandelen denken tijdens hun activiteiten. Ik doorkruiste de marktplaats met de Sint-Pietersbandenkerk met 12de eeuwse vieringtoren. Al spoedig kwamen we in het groen terecht en ging het richting Moerbrugge waar de rustpost gevestigd was.

Moerbrugge ligt op het grondgebied van Oostkamp, twee km ten noordoosten van het dorpscentrum van Oostkamp, ervan gescheiden door de Rivierbeek. Het kanaal Gent-Brugge doorsnijdt Moerbrugge. Andere bezienswaardigheden zijn het huldemonument en gedenkplaat voor de Canadese soldaten en burgerlijke slachtoffers uit WO II en de heropgebouwde Sint-Godelievekerk. Het was heerlijk wandelen langs het kanaal, de motregen was enkel een last voor mijn fototoestel (soms bedompte lens). De vallei van de Zuidleie is een van de mooiste plekjes van de provincie. Het is een water- en moerasgebied, afgewisseld met bloemrijke graslanden. Er kwam nog meer moois aan met bosgebied en de passage doorheen het kasteeldomein Gruuthuse met fraai kasteel (1470). Zo kwam een einde aan een zeer afwisselende en aangename tocht doorheen het groene gedeelte van Oostkamp. Dank aan de organiserende wandelclub, 1753 tevreden wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere