Kletsnatte War Memories

Het weerbericht was niet zo gunstig, in de voormiddag veel regen en wind en opklaringen na de middag. Maar dat houdt de wandelaars niet tegen en velen vinden toch de weg naar zaal Zonnerad in Zonnebeke. Van daaruit organiseren de Drevestappers hun War Memories tocht.
Een tocht door het, weliswaar herstelde, landschap dat enorm heeft afgezien gedurende de Eerste Wereldoorlog.
Het eerste deel van de wandeling brengt ons, na een stukje asfalt, naar een mooie dreef die nu helaas in een modderpoel herschapen is. Het heeft al veel geregend en het einde is nog niet in zicht. Het zijn ook geen gewone regenbuien, maar bijwijlen is het echt aan het stortregenen.

Na een 3-tal kilometer wordt de eerste rustpost bereikt in het Woon en Zorgcentrum St. Jozef in Zonnebeke. Een lekkere kop warme koffie zal zeker smaken, want warm is het ook al niet. Na de rust gaat het, in de gietende regen, richting Kasteelpark. Er wordt slechts een kort stuk gewandeld in het park, waar gisteren de Kasteelcross plaatsvond. De sporen van de cross zijn nog niet volledig verdwenen en de dreven zijn ook herschapen in echte modderpoelen.
Na deze hindernis is het wandelen door een woonwijk om daarna richting Passendale te trekken.

Op het rond punt, aan het gehucht Broodseinde, staat een mooi kunstwerk. Dit kunstwerk,  genaamd ‘Het was (g)een gezicht’, wil een moment vatten tussen leven en dood. Vlakbij staat een Frans monument, opgericht in 1977, dat herinnert aan de 16.000 Franse soldaten die gesneuveld zijn tussen 23 oktober en 13 november 1914.

Nog een klein stuk naar de tweede rustpost. De meeste wandelaars genieten er van een kop lekkere soep om lijf en leden op te warmen. Wind en regen zorgen namelijk voor kletsnatte kleren en verkleumde gezichten.
Na de rust gaat het terug naar de startzaal. De regen is wat geminderd zodat lange broek en regenjas wat kunnen drogen.
Het prachtige parcours werd ontsierd door regen en wind, maar toch konden de organisatoren 1.003 wandelaars noteren.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)