Met Winkelse Stappers op Meerhoektocht

Op dinsdag 29 januari 2019, trok ik naar de Ledegemse deelgemeente Sint-Eloois-Winkel, om er deel te nemen aan de Meerhoektocht. Wandelclub De Winkelse Stappers organiseerde al voor de 34e maal deze succesvolle wandeltocht vanuit feestzaal De Meerhoek, gelegen langs de Zuidhoekstraat. Het zou een landelijke tocht worden in en rond de Ryspoepkesgemeente.

Ooit was Het Kleine Meer een vervallen hoeve die in het jaar 1970 door de fam. Vandemoortele werd aangekocht en eigenhandig gerestaureerd. Rondom de hoeve werd een vijver aangelegd voor de watervoorziening van hun groentebedrijf.
Op 12/10/2016 werd Het Kleine Meer omgevormd tot feestzaal De Meerhoek.
Voor wie het nog niet moest weten: De Meerhoek wordt Summerlake, tenminste toch vanaf 18 juli a.s. en dat één maand lang. Vier voetbalvrienden huren de feestzaal en het domein af van eigenaars Krist Vandemoortele en Nadine Witdouck om er een pop-up zomerbar te creëren. We kijken er al naar uit……

De parcoursbouwers van dienst hadden enkele nieuwe, mooie stroken natuur in het parcours opgenomen. Zo volg ik een mooi stuk van het Kleine Meer Wandel & en Fietsroute. Het was soms opletten geblazen op de bevroren ondergrond. Zo ook slingeren de wandelaars door een stukje natuur langs de berm van de drukke snelweg E403.
In zaal De Link mag ik vandaag tweemaal maal pauzeren. Waar nu De Link staat werd in 1785 de eerste pastorie gebouwd.
Naar het einde toe gaat het richting het Steenbeekbos, een klein residentieel bosje (vroeger het Kuipebos genoemd). Vlak voor de finish valt mij in de verte een reus van een watertoren op. Gebouwd in 1950, dertig meter hoog en met een reservoir dat goed was voor 850.000 liter water. Deze opvallende watertoren torent hoog uit boven het Gullegemse herfstlandschap.

Dankzij de inspanningen van alle medewerkers van de Winkelse Stappers, heb ik er, samen met alle andere wandelaars, een rustige, landelijke wandeling op zitten. Er waren een tijdje geleden wat problemen met de correctheid van de bepijling van hun omlopen. Vandaag heb ik echter vastgesteld dat deze problemen duidelijk van de baan zijn. Proficiat! Inmiddels is het na de middag, voor velen het moment om te proeven van een lekkere Meerhoek dagschotel.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton