Wandelen rondom Gits

De wandeling start terug vanuit de sportzaal van het Dominiek Savio Instituut. Ze voorspellen geen al te goed weer, maar een echte wandelaar trotseert altijd het weer. Er is dan ook reeds een mooie opkomst om 9u. We kiezen vandaag voor de 15 km.

We gaan van start en wandelen eerst langs de Grijspeerdmolen. Deze houten staakmolen is afkomstig uit Westkapelle waar hij in 1771 werd gebouwd. Hij werd na WOI afgebroken en naar Gits gebracht. Op het einde van de Grijspeerdstraat, tegen de grens met Torhout, werd hij opnieuw opgebouwd. De molen werd echter voor een tweede keer weer afgebroken en overgebracht naar de Koolskampstraat. Hij werd gerestaureerd en opnieuw maalklaar gemaakt. De Grijspeerdmolen van Gits stond centraal in het “Bakelandt”-stripverhaal “Het beest van Gits”.

We gaan verder de Brugse baan over en begeven ons richting Hooglede, waar we het Duitse kerkhof kunnen bewonderen. Op 19 oktober 1914 namen Duitse militairen Hooglede in en het gebied ging tot het etappegebied behoren. Hooglede werd voor de vele Duitse soldaten een laatste rustplaats. De begraafplaats in de Beverenstraat ontstond in 1917 toen de begraafplaats van Hooglede niet meer volstond voor het toegenomen aantal doden. Er ontstonden zo nieuwe begraafplaatsen, waaronder “Ehrenfriedhof Hooglede Ost” langs de Beverenstraat.
En zo belanden we in het centrum van Hooglede. De rustpost zat al stampvol. Na de innige mens wat te hebben aangesterkt vertrekken we richting de zilveren lepel om via een onverharde weg te belanden in de voetbalkantine van Gits om nog eens rust te houden. Hier en daar kan je nog de restanten van de sneeuw waarnemen.

Ondertussen zijn de weergoden ons niet meer goed gezind. En moeten we terugkeren met de paraplu en regenkledij, gelukkig is dit onze laatste lus en keren we terug via landelijk wegen en buurtwegels. We zijn nog net terug binnen voordat de regen volledig losbarst.

Verslag: Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Mario Carton)