Door de Rijtmeersen in Eine

Ditmaal ga ik het terug wat verder zoeken, richting Vlaamse Ardennen. Eine is een straatdorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Oudenaarde sinds 2 juli 1964. Het dorp, dat tot de Vlaamse Ardennen wordt gerekend, ligt aan de linkeroever van de Schelde en wordt doorkruist door de Marollebeek.
Eerst steken we de Ohiobrug over. Op de brug werden bizonbeelden en gedenkplaten aangebracht, op de plaats waar de Amerikaanse troepen de Schelde overstaken. Het 148e regiment van de Buckeye divisie stak daar de Schelde over.

We verlaten de verharde weg en duiken De Rijtmeersen in.  De Rijtmeersen is een klein maar knap natuurgebied in Oudenaarde langs de Schelde. Deze ruige brok natuur is op het lijf van de avontuurlijke wandelaar geschreven, er lopen paarden en koeien los in dit natuurgebied en daardoor worden er twee routes uitgestippeld! Een voor wandelaars met honden en een voor de individuele wandelaar, zo worden de dieren  niet gestoord.

Eenmaal uit het domein gaat het verder via een rustige weg tot in Welden, waar er een rustpost in het schooltje is. Na de rust gaan we richting Nederename via allerhande buurtwegels. Onderweg kunnen we ook nog een kunstwerk van Peter Bijls bewonderen.

Na de rust in Nederename trekken we verder richting Enamebos, daar wordt het wat ploeteren door de modder. In de verte kunnen we ook meegenieten van het Amerikaanse leger die aan een grootscheepse oefening bezig is. Hierna trekken we het ontginningsgebied binnen, hierdoor zijn er verschillende vijvers ontstaan waar verschillende watervogels nu hun habitat hebben.

We trekken terug de Ohiobrug over en via buurtwegels bereiken we de startzaal. Daar kunnen we al de geur van de vers gebakken wafels opsnuiven! De wandelclub kan al om 14u 2202 deelnemers op hun teller plaatsen. Het was terug een geslaagde wandeling met veel verschillende aspecten, proficiat.

Verslag: Patrick Olivier
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)