Duinengebied Koksijde

Afwisselende Kruwerstocht Oostduinkerke

Het weer zag er goed uit, dan maar richting kust met eindbestemming De Witte Burg in Oostduinkerke voor de Kruwerstocht georganiseerd door Wandelclub Nieuwpoort. Toen ik mij inschreef was het even verrassend opkijken toen mij een armbandje werd omgedaan. Dit was om onverwachte toeristen uit de zaal te houden die de plaats zouden afnemen van de vele wandelaars die een plaatsje zochten. Niets van gemerkt bij de terugkeer want er was geen controle op het dragen van het armbandje. Een beetje bizar maar wel begrijpelijk aan de kust.

2019-02-03 Oostduinkerke-2

Ik opteerde voor de 18 km met slechts één verschillende rustpost, alle afstanden kwamen er, het zou er druk blijken. De tocht verliep hoofdzakelijk op het grondgebied van Koksijde. Koksijde is de hoofdgemeente, Oostduinkerke en Wulpen zijn deelgemeenten. De fusiegemeente is 44,91 km² groot en telt bijna 22.000 inwoners. Er zijn een aantal bezienswaardigheden met de Sint- Idesbaldkerk, het Abdijmuseum Ter Duinen, het Zouavenplein en de Zuid-Abdijmolen (overal langsgekomen) maar hier gaat het vooral om de natuur met veel paadjes in een schitterend duingebied.

De Noordduinen zijn een langwerpige strook van 73 ha, omgeven door woonwijken. Duingraslanden, duinvalleien, duinstruwelen, bosjes en oude vissershuisjes wisselen er elkaar af. Deze duinen liggen ten noorden van de dorpskern van Koksijde en worden doorsneden door de drukke Leopold III-laan.

 

De Doornpanne vormt samen met De Hoge Blekker en De Schipgatduinen een 240 ha groot duinmassief. Het gebied omvat uiteenlopende duintypes. Hier bevindt zich de hoogste duintop van de Belgische kust, de Hoge Blekker (33 m). Hier wandelen betekent een heuvelachtig parcours met veel passages in de verscheidene duingebieden. Uiteraard kon een passage langs een kuststrook niet ontbreken. Zo kwam een einde aan een zeer genietbare en afwisselende tocht, gesmaakt door 1734 deelnemers. Dank aan de organiserende club voor een feilloos verloop.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere