Winterse, zonnige Limburg Wandelt

Vanop de autosnelweg, kregen we reeds een warm gevoel : de Limburgers heten U Welkom, stond er te lezen op een bord. In de gemeente Pelt hield wandelclub De Bokkenrijders Overpelt zijn Bokkenrijderstocht. De startzaal was in Den Drossaerd. Een ruime zaal, die ’s morgens reeds overvol zat met enthousiaste wandelaars. Ook veel jeugd, want er was een kidswandeling met opdrachten voorzien. Wandelsport Vlaanderen had voor elk kind gadgets als beloning. Ook iedere gescande wandelaar kreeg van de wandelclub de Bokkenrijders een schrijfpen. De club zetten hun 50ste jubileumjaar in op een gepaste manier.

Het was vandaag de eerste wandeltocht in Pelt. Dit is de nieuwe fusiegemeente (Neerpelt – Overpelt) sinds 01/01/2019. Alle afstanden (4km kids tot 32 km) kregen prachtige groene natuur. De kortere afstanden kregen de Leyssensmolen (een windmolen) te zien, voor het malen van graan. Het is nu een woning. Ook het wandelpark Heesakkerheide met loof- en naaldbomen was een aangename verrassing. De 12 km stapten door het natuurgebied ’t Plat. Dit betekent moerassig of drassig. Een weelde aan groene natuur kregen we om van te genieten. De droge heide is een laatste restant van de grote heidevlakten van de 18de eeuw, en is Europees beschermd. Verder is er nog een natte heide, dennenbossen, vijvers en vennen in dit ’t Plat.

De 17 km, genoten eveneens van het prachtige ’t Plat, het Hobos (143 ha) waar de mooiste boom van 2015 staat. De 24 en 32 km, dit was meelopen met de 9 km, en dan door de Holheide, ’t Plat en een lus door het Hobos.

Overpelt is zeker een groene parel in deze Limburgse Kempen. Dankjewel en proficiat jubilarissen met deze uitstekende Limburg Wandelt. We voelden ons zeker welkom, en dank aan de 2944 wandelaars voor jullie deelname.

Dit was niet alleen Limburg Wandelt, maar tevens de eerste WalkOn wandelcriteriumtocht van 2019. Een samenwerking van alle WSVL leden, Vayamundo en Mooimakers, om Vlaanderen mooier en properder te maken. Alle wandelaars hebben dus gestapt voor het goede doel. Zie : www.wandelsportvlaanderen.be/nl/activiteiten/5741/walkon-wandelcriterium-2019

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Denise Dubois