Geutelingen en natuur in Michelbeke in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen en neem er dan nog de geutelingen bij, meer moet dat niet zijn om richting Brakel te rijden. Een parkeerwachter stond al klaar om de aanrijdende wagens een plaatsje te bezorgen dicht bij de startplaats, zaal Averbo. Johan Coessens, voorzitter van Dwars door Brakel, was graag bereid om mij een inkijk te geven in het geutelingenproces.

Een geuteling is een soort koek in de vorm van een pannenkoek die tot stand komt door het gieten van het beslag, door middel van een langstelige lepel, op de vloer van een hete oven. Voor een uitgebreide toelichting, klik hier. Het Geutelingencomité Vlaamse Ardennen vzw is er bijzonder trots op dat het uitsluitend ambachtelijk te werk gaat. Het bakken van de geutelingen is tijdgebonden rond het naamfeest van de Heilige Appolonia (9 februari). In februari 1981 werd het geutelingencomité in Michelbeke opgericht, voor het derde jaar op rij worden heuse feesten op touw gezet (9 en 10 februari). De bakperiode dit jaar: van vrijdag 18 januari tot en met zondag 17 februari waarbij men geutelingen kan proeven, bekijken en kopen. Het proevertje dat ik aangeboden kreeg smaakte heerlijk!

Michelbeke is echter in de eerste plaats een uitstekend wandelgebied midden de pittoreske Vlaamse Ardennen. Het parcours werd aangeboden in vier lussen; ik nam er drie voor mijn rekening, enkel de gele pijlen sloeg ik over. De blauwe pijlen leidden mij naar de flanken van de Valkenberg over een heuvelachtig parcours. De rode omloop ging over autoluwe, overwegend verharde wegen alweer over een heuvelachtig en gevarieerd parcours. Het groene parcours sprak mij het meeste aan met heel wat onverharde weggetjes. Er kwam wat klimwerk bij te pas naar de top van de Berendries (gekend van de Vlaamse wielerklassiekers). Er waren modderige paden maar de mooie vergezichten en passages door bosgedeelten maakten alles goed. Einde van een mooie ontdekkingstocht doorheen een pittoreske wandelstreek. Dank aan de organiserende club voor de hartelijke ontvangst en de verzorgde tocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere