Onstuimig weer in Houthalen

Het is vandaag dicht bij huis wandelen geblazen en dit is letterlijk te nemen want de wind blaast met volle kracht. Toch kunnen we het niet laten om deze tocht te ondernemen met het gevaar voor plensbuien op de koop toe. We vatten deze Terriltocht aan in het ontmoetingscentrum Lillo, waar er overvloed aan parking is en nog veel plaats in de ruime zaal.

Het aangekondigde onstuimige weer heeft toch blijkbaar wat wandelaars afgeschrikt. We maken al vlug kennis met de bosrijke omgeving van dit gebied. Het is er rustig, alleen de wind laat zich horen in de boomkruinen. Een opeenvolging van smalle en brede bospaden leiden naar de terril van de voormalige koolmijn van Zolder. Ondanks regen en wind zien we toch dat er nog moedige stappers de moeite doen om deze te beklimmen.

De terril is een directe getuige van het rijke mijnverleden van deze streek. In 1997 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos dit domein en heeft het sindsdien in beheer. Wandelaars zijn hier welkom op de voorziene paden en krijgen een mooi uitzicht over de omgeving. Nog meer hierover in volgende link: Mijnterril Heusden-Zolder. Door de slechte weersomstandigheden besluiten we om deze terril bij een volgende tocht, bij beter weer, aan te doen. We hebben ondertussen al wat bospercelen onder de voeten gehad en komen opnieuw in een bosrijke omgeving die ons leidt naar Berkenbos, de mijncité van de vroegere mijn. Hier bereiken we dan ook de rustpost, de kantine van de Sint-Martinusschutterij.

Na een hapje en een drankje vatten we het tweede deel aan van deze mooie tocht. We stappen een tijdje langs de spoorlijn Hasselt-Mol over een zeer drassig paadje en bevinden ons daarna in een moerassig bos met een ijzerhoudende ondergrond te zien aan de roestige kleur van het water. Slingerend van links naar rechts proberen we het modderige pad te ontwijken, maar helaas onze schoenen blijven niet gespaard van slijk. De regen wil ons ook nog af en toe een beetje plagen, maar het blijft meestal bij een kort buitje.

Bij aankomst zien we toch de mogelijkheid om een groepsfoto te maken van de medewerkers van club S.U.S.T. (Samen Uit Samen Thuis) die we bij deze bedanken voor de perfecte organisatie van deze Terriltocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise