Zonovergoten, idyllische Folderwandeling in Kluisbergen

Precies een maand geleden was ik ook al te gast in Kluisbergen om er deel te nemen aan de Winterwandeling. Deze streek is één van mijn favoriete wandelplekken dus kriebelde het om er vandaag opnieuw naar toe te trekken. Dit weekend kunnen we in ons land genieten van zonnig weer met zeer zachte temperaturen voor de tijd van het jaar. Het kwik zou vandaag tot 15 graden stijgen, abnormaal hoog voor de tijd van het jaar. Het zou dus puur genieten worden vandaag. Voor deze Folderwandeling met start in zaal Volkswelzijn in Ruien konden de wandelaars kiezen tussen 3 mogelijke afstanden: 6 – 12 en 18 km. Dit jaar kon er reeds vanaf 8 uur gestart worden terwijl er de vorige jaren alleen in de namiddag kon gestart worden.

Deze wandeltocht is in feite een eerste kennismaking met het parkoers van de 48e editie van Omloop Kluisbergen die op zaterdag 1 juni een helse Helletocht zal worden. De Omloop Kluisbergen zal dit jaar een make-over ondergaan. De organisatoren schrappen de korte afstanden en zullen zich focussen op de lange tochten van 25, 50 en 75 kilometer. De Omloop krijgt ook een nieuwe naam: Helletocht. Volgens de organisatoren is het aanbod korte afstanden te groot. Daarom hebben ze beslist om de Omloop te bewaren voor mensen die houden van een uitdaging. Dat zal zich vertalen in lange wandeltochten van 25, 50 en 75 kilometer over pittig parcours die alle hellingen in de streek aandoen. De tocht van 75 kilometer zal volgende klassiekers aandoen: Calmont, de Kluisberg, de Helle, Heynsdaele, Hotond, Pironpad, Kortekeer, Koppenberg, Paterberg en als finale de Oude Kwaremont. Voor de echte diehards dus!

Deze Foldertocht zou vandaag bijlange niet zo zwaar worden al zaten er toch wel best enkele pittige hellingen in het parcours. Zo zouden we in het eerste stuk de  141 m hoge Kluisberg beklimmen. Na een eerste pauze in de startzaal worden we op pad gestuurd richting Kwaremont. De parcoursbouwer trakteert de wandelaar meermaals op idyllische vergezichten. Tijdens dit stuk kom ik een jong gezin tegen die restafval aan het opruimen is.  Wordt deze jonge snaak van de familie de opvolger van Philip Ver Elst uit Morkhoven met zijn bolderkar? Wie weet…. Na de beklimming op de hobbelige kasseien van de Kwaremont volgt er een tweede stop en hierna gaat het richting het Kluisbos.

Het 300 hectare grote Kluisbos ligt pal op de taalgrens. Twee derde van het gebied ligt in Kluisbergen. Deze 141 meter hoge berg is één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen. Wanneer ik de bosrand en de flanken van de Kluisberg bereik ligt Ruien zó voor het rapen, traditioneel lopend langs een kerkwegel met zicht op de Sint-Corneliuskerk. Meteen het einde van een prima, goed bewegwijzerde en best pittige wandeltocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton