Heks Marytte de Rosse verwelkomt maar liefst 3748 wandelaars

De Toveressentocht was in de Zonnebeekse deelgemeente Beselare een schot in de roos. Met meer dan 3700 wandelaars overtrof dit wandelevenement zondag alle verwachtingen. Het ideale wandelweer en de enige wandeltocht in de provincie zorgden voor deze grote volkstoeloop. De organisatoren hoopten op zo’n 3000 inschrijvingen maar met zo’n overrompeling hielden ze nooit rekening. Dat was zowel te merken in de ruime startzaal als in de rustposten, overal was het aanschuiven geblazen. De Drevestappers, pas anderhalf jaar uit de startblokken geschoten, waren vandaag aan hun 9e organisatie toe. Startplaats was het O.C. De Leege Platse. Een platse die vandaag niet leeg zou blijven……

Beselare staat sinds eeuwen bekend als een heksendorp waar de naam en faam van de heksen de dorpsgrenzen ver overstijgen. Marytte de Rosse, een heks van 4m hoog, prijkte voor de heksenstoet in 2017 op de rotonde aan de Kortekeer.  Ze werd gemaakt door negen vrienden en vestigt de aandacht op de tweejaarlijkse Heksenstoet die dit jaar zal plaatsvinden op zondag 26 juli. Deze heks was afkomstig uit Menen en verkocht linnen. Samen met 205 andere heksen werd zij veroordeeld tot de brandstapel. De Drevestappers kregen vandaag de primeur om deze heks te kunnen stallen aan de ingang van de startzaal.

Tijdens het eerste deel van deze tocht maken we kennis met het centrum van Beselare. Na een 3-tal km krijgen de wandelaars een paarsgekleurd toverdrankje aangeboden door enkele medewerksters in heksen verkleed. We kwamen meteen in de gepaste sfeer. Tot aan de tweede rustpost zit heel wat groen verscholen langs het Heksenpad. Sommige dreven lagen er soms wel drassig bij, maar na het toverdrankje dachten we niet meer aan die vuile modder…. Na een tas soep in het bedrijf Party Space trekken we naar een piepklein gehucht van Geluwe, Ter Hand genaamd. Ter Hand was een van de belangrijkste bolwerken van de Boerenkrijg in de 18e eeuw. We volgen voor een stuk het Boerenkrijg wandelpad. Deze route voert de wandelaars doorheen het glooiend landschap van de Tabaksstreek. Langs ellenlange rijen geparkeerde voertuigen stappen we terug naar het centrum van Beselare.

Er was inderdaad soms een tekort aan eten en drinken. Kunnen we zeggen dat de Drevestappers een beetje het slachtoffer zijn geworden van hun eigen succes? Ja en neen, maar ze zijn weeral een ervaring rijker, je moet weten dat deze club nog steeds maar anderhalf jaar bestaat. Kortom: bedankt aan de talloze vrijwilligers voor hun tomeloze inzet. De Drevestappers hebben alle troef in eigen handen om verder succesvol te blijven groeien. Chapeau!

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier