Holderdebolder door de bossen van Heusden-Zolder

Zoals onze coördinator Frans al aangaf zou het een voortreffelijk wandelweertje worden dit weekend en dit is ook een dikke waarheid geworden, want op alle tochten van Wandelsport Vlaanderen werden hoge aantallen inschrijvingen genoteerd. Duizenden wandelaars hebben dit weekend genoten van een stralend lenteweer en dit was in Heusden-Zolder niet anders. Club De Dragonders uit Hasselt organiseert hier de tocht Vallei van de Mangelbeek en bij onze aankomst in de vertrekzaal van de Harmonie is het al zoeken om nog een vrij stoeltje te vinden.

Even een praatje met voorzitter Guy Motmans en dan maar vlug de buiten in om te genieten van het lekker zonnetje en van de natuur. Eerst een paar straatjes passeren en dan afwisselend bos, rustige verharde fietspaadjes en open landschappen. We dwarsen enkele malen de Halbeek om uiteindelijk in het Domeinbos van Soest te belanden. Een mooi bos met speelterreinen voor de kinderen. Dit gebied is in het beheer van Agentschap voor Natuur en Bos en beslaat een oppervlakte van +/-60ha.

Even daarna bereiken we het zaaltje van de Sint-Hubertus Schuttersgilde, waar we op goed geluk nog een zitje kunnen bemachtigen. Na een innerlijke versterking leidt de parcoursmeester ons via enkele straatjes naar de echte vallei van de Mangelbeek. Deze beek ontspringt op het Kempens Plateau in Helchteren en mondt uit in de Demer te Lummen waardoor haar lengte 24 km bedraagt.

We kruisen deze beek en begeven ons dan op een wandelpad dat parallel loopt met het oude kolenspoor, nu ingericht als een fraai fietspad van het routenetwerk. Dit pad was vroeger de verbinding van de koolmijn van Zolder met het Albertkanaal waarlangs miljoenen tonnen kolen vervoerd werden met treintjes om dan per schip naar Antwerpen en Luik verscheept te worden. Het traject van dit fietspad ligt op een hoge talud, terwijl het wandelpad laag ligt en dus zeer drassig kan zijn. We kruisen nog een laatste maal de Mangelbeek en komen zo weer in ’t zicht van de aankomst.

We zijn de club De Dragonders zeer dankbaar voor deze gevarieerde en goed georganiseerde wandeltocht.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise