Winterwandeling in Grote Netewoud

Vandaag begeven we ons naar Bel, een kerkdorp van Geel. Wandelclub De Bavostappers Zittaart organiseert er hun jaarlijkse wintertocht. Van winter is er geen sprake, het voelt als vroege lente. De wandelaars hadden de keuze uit 2 startplaatsen vanuit Bel of vanuit Meerhout. Wij kozen voor de start vanuit het parochiecentrum in Bel. Al snel maken wij kennis met het bosrijke gebied van de Belse bossen, met de gekende Kapucienenberg. Een verbazend stukje Kempen, hectare ongerepte landduinen. Het gaat om restanten van oeroude stuifduinen.

Wat verderop meer naar de vallei van de Grote Nete toe, vormen zompige broekbossen en vochtige hooilanden het decor waar je heerlijk kunt onthaasten. We bereiken de pittoreske 17e -eeuwse watermolen van Meerhout, gelegen op de Grote Nete. Het betreft hier een onderslagmolen met metalen waterrat en houten schoepen. Helaas door restauratiewerken was er van de watermolen niet veel te zien. Even verderop mogen we de eerste maal gaan rusten.

Na rust en voorzien van eten en drank gaat het verder. Niet ver van de rustpost passeren we nog een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, een tank van de Gordon Highlanders uit Schotland. Verder gaat het via smalle slingerpaadjes naar het Fabiolabos, aangeplant in maart 1991. Onder een schralend zonnetje is het volop genieten van de omgeving. Alweer komt de volgende rustpost bij voetbalclub De Zonnekloppers met rasse schreden naderbij.

We stappen een flink eind door, over soms smalle dan weer brede veldwegen. Er volgt nog een mooie passage langs de oever van de Grote Nete. We bereiken het natuurgebied Bels Broek gelegen tussen Meerhout en Geel. Het is een stukje Kempen zoals je dat nog maar zelden vindt. Het blijft verbazend mooi en genieten. Meteen het einde van een zonovergoten natuurwandeling. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie, waar liefst 2155 wandelaars aan deelname.

Verslag: Jos Van Dingenen
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Jos Van Dingenen)