Heuvelland

Mooie vergezichten in Reningelst

Met dit zonnig weer moet een mens de deur uit, dus maar de wandelschoenen aangetrokken en met de wagen richting Reningelst voor de 15e Rookop-tocht. De naam werd ontleend aan het  legendarische feestbier dat brouwer Six tot het jaar 1963 brouwde in de brouwerij-mouterij St.-Joris te Reningelst. Op vraag van vzw De Kinderbrouwerij, die het complex na 40 jaar leegstand restaureerde, werd een nieuw bruin bier ontwikkeld onder dezelfde naam. De medewerkers van Witsoone Stappers Krombeke waren klaar om de vele wandelaars te ontvangen, om 15u kon een opkomst van 1068 (record voor deze tocht) wandelaars genoteerd worden. Het parcours zag er veelbelovend uit, het weer ook, dan maar de 17 km met een aparte lus van 5,8 km gevolgd door een parcours van 11,1 km met rustpost na 4,8 km in De Brabant (wijk).

Reningelst (ca. 1400 inwoners) is een klein landelijk dorp gelegen in de Westhoek aan de voet van de West-Vlaamse heuvels en op een boogscheut van de Franse grens. Het dorp vormt de overgang tussen het Poperingse Hoppeland en Heuvelland. Reningelst is alom gekend als wielerdorp. Pas vertrokken kwam ik de Sint-Vedastuskerk voorbij waar ik even binnen ging: meubilair uit de 2e helft van de 18e eeuw met bezienswaardig meubilair en prachtige glasramen.

In Reningelst is het vooral rust en natuur in een lichtgolvend landschap wars van alle drukte. Gedurende de ganse tocht trokken prachtige vergezichten aan het oog voorbij  De kronkelende wegen in een weids landschap waren een zegen voor het oog. Langsheen rustige wegen wandelde je door akkers  en langs onverharde paden, langs hoeves en andere opmerkelijke plekjes met kapelletjes. Ik had ook oog voor de eerste tekenen van de lente, wees zeker, ze is op komst. Wie had dat een maand geleden gedacht?

De talrijk opgekomen wandelaars hebben genoten van deze heerlijke tocht, prima in elkaar gestoken door de organiserende club. Dank voor de mooie natuur die we ervaren hebben.

naamloos-96

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton