Prachtig weer voor Kazemattentocht

Het is nog wat frisjes in de vroege ochtend, maar al snel geeft de stralende zon haar warmte af aan de wandelaars in Menen. Zoals elk jaar wordt de Kazemattentocht hier ingericht door wandelclub ‘De 12 uren van Lauwe’.  Al vroeg vinden tientallen stappers de weg naar de startzaal in de Sint-Jorisscholen en wordt er vlot ingeschreven.
De eerste vermelding van Menen dateert uit 1087. De stad is ontstaan aan de historische weg Brugge-Rijsel. De nabijheid van Wallonië en Frankrijk zorgde ervoor dat Menen zich in de 14de eeuw als een belangrijk lakencentrum ontwikkelde. Tijdens de eerste helft van de 16de eeuw werd de stad – met 104 meester-brouwers – tot ver buiten de regio bekend om zijn bier.

Door zijn strategische ligging en het grote handelsbelang van de stad, werd Menen meerdere keren bezet. Getuigen van deze bewogen geschiedenis zijn onder andere de vestingen met hun kazematten. Het centrum komt opnieuw in zicht en daarmee ook het Belfort. Vandaag is het Belfort open en kan het bezocht worden van het cachot in de kelder tot helemaal boven. Het Belfort van Menen werd gebouwd tegen het toenmalige stadhuis op de Grote Markt. Het heeft een bewogen geschiedenis gekend en is sinds 1999 door de Unesco erkend als deel van het werelderfgoed Belforten in België en Frankrijk.

Van de grote markt gaat het, via verschillende rustige wegen naar de rustpost. Met dit mooie weer is  het ideaal om tijdens de rust ook te genieten van het prachtige weer. Een mooi stukje natuur brengt de wandelaars, via een omweg, naar de Kazematten.
Na het verlaten van de Kazematten is het tijd voor een gratis bevoorrading. Er kan gekozen worden uit een lekkere jenever of een fris glas water. Er wordt nog gewandeld langs de Leie en de grens wordt overgestoken om in een prachtig park te belanden.
Terug in België en het centrum is daar opnieuw het Belfort, dat nu beklommen wordt. Na de vele trappen is het boven genieten van het uitzicht over de streek, zeker nu met dit prachtige weer.

Zo komt er stilaan een einde aan deze tocht die heel wat te bieden had aan natuur, historische gebouwen en een stuk geschiedenis. Tijd voor een lekkere wafel waarvoor de club op deze tocht bekend staat.
Met dank aan de organisatoren en de vele medewerkers die, steeds met de glimlach, de wandelaars geholpen hebben.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)