Het Meetjesland

Zonnige tocht in Oosteeklo in het Meetjesland

Toen ik richting Oosteeklo reed, hing er op sommige plaatsen dichte mist maar vanaf het ogenblik dat de zon aan de hemel verscheen klaarde het op. Het zou een wondermooie dag worden. Oosteeklo is geen deelgemeente van Eeklo maar van Assenede in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen in het Meetjesland. Het heeft een oppervlakte van 16,82 km² en telde op 1 september 2008 2692 inwoners.

Ik opteerde voor de 18 km maar vooraleer ik vertrok verkende ik in de onmiddellijke nabijheid van de parochiezaal (startplaats). De parochiekerk Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouw is meermaals opnieuw gebouwd. De huidige kerk dateert uit 1781. Op een info-bord verneem ik uitleg over de abdij van Oosteeklo: zij werd gesticht in de 12e eeuw door vrouwelijke religieuzen, behorende tot de orde der cisterciënzers (bernardinessen) uit Eeklo. Het enige wat nog rest is het voormalig gastenkwartier. Ten westen van de kerk staat sinds de 16e eeuw de pastorie die vanaf 1999 werd gerestaureerd.

Mijn tocht bestond uit drie delen: 5 km, 8,7 km en 4,4 km. Wandelclub De Kwartels had één rustpost gevestigd bij de serres van Dhaese. Oosteeklo maakt deel uit van het Meetjesland. In dit polderland aan de Belgisch-Nederlandse grens liggen uitgestrekte landbouwpartijen, kleine dorpjes en prachtige natuurgebieden. Op uitzondering van enkele korte stukken grote baan stapten we van het ene mooie polderhoekje naar het andere langs kleine kanaaltjes, grachtjes en hoevetjes in de buurt. Vele brede onverharde paden omzoomd door bomen werden door de parcoursbouwer mooi aan elkaar geweven. Het was genieten van de rust en de stilte met oog voor de natuur. Het was een lust voor het oog om drommen wandelaars gade te slaan die stapten in een lint langs de krommende wegen.

De tijd vloog voorbij maar aan alle mooie liedjes komt een eind. Toen ik de parochiezaal opnieuw binnenstapte, was ik een gelukkig man en met mij vele anderen. Allen hadden genoten van een landelijke, aangename tocht door het Meetjeslandse poldergebied. Alles verliep prima met dank aan de organiserende club De Kwartels.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Deflem