10 Miles van Zoersel

Vandaag gaat het naar Sint-Antonius-Zoersel, een Kempische gemeente gelegen in het hart van de provincie Antwerpen. Wandelclub De Natuurvrienden Zoersel organiseerde er hun jaarlijkse Trappistentocht. Deze wandeling kadert in Te Gekke Wandelingen. Parantee-Psylos, Wandelsport Vlaanderen vzw en Te Gek, verenigen hun krachten met een campagne over wandelen en psychische gezondheid. We starten vanuit de refter van de school “Beuk en Noot”. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden van 6 tot 42 km. Eens het centrum uit stappen we direct in de groene omgeving van het psychiatrisch domein Bethanië. Intussen mogen we een eerste maal gaan rusten.

Na rust maken we kennis van het natuurgebied Hegte Heyde. Dit 7,5 ha grote reservaat is een typisch heischraal landschap, dat nog maar zeer weinig voorkomt in de Kempen. Dit uitgestrekte landschap wordt vooral gekenmerkt door afwisseling van weide bossen en beemden. Andermaal komt de rustpost in de ruime werkplaats van de firma Luyckx met rasse schreden naderbij. Hier deden we de naam van de tocht Trappistentocht eer aan, dus genieten we jawel, van een lekkere Westmalle.

Na rust krijgen we een aaneenschakeling van veldwegen en prachtige boswegen. Even verderop bereiken wij het 175 ha grote natuurgebied Molenberg. Lokaal is het beter gekend als de Drieboomkesberg. We doorkruisen dit prachtige bos, over smalle dan weer brede boswegen. Het is volop genieten van de rust en de ruimte. De laatste rustpost komt binnen bereik. Na rustpauze rest ons alleen de terugweg.

Via rustige stille wegen merken we pal voor ons de abdij van Westmalle op. Een cisterciënzer klooster die gesticht werd in de elfde eeuw. Deze orde wordt kortweg en gemakshalve “De Trappisten” genoemd. In de abdij is een boerderij, kaasmakerij en ongetwijfeld het meest bekend een bierbrouwerij. Als slot volgt er nog een passage langs de abdij. De 3998 opgekomen wandelaars hebben samen met ons genoten van deze zonovergoten wandeling. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage Jos Van Dingenen

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Bart Van Herck