Vliegende start bij 10W TAC in Peer

Vandaag wandelen we voor een goed doel in Peer. Hier organiseert de club 10W TAC haar jaarlijkse MS-wandeling ten voordele van de MS-Kliniek in Overpelt en de MS-Liga, een nobel initiatief. De club is ontstaan in 1997 onder impuls van Kol. Van Der Auwera, vooral om de sportieve beweging voor de al wat oudere militairen van het 10de Tactische Wing van de vliegbasis Kleine Brogel te bevorderen.

De club is heden ten dage uitgegroeid tot een waardige wandelclub en telt nu reeds meer burgers dan militairen. Dat militairen thuis zijn in het plannen van routes, het maken van wandelkaarten en het organiseren van activiteiten hoeft niet ontkent te worden. Dit mogen wij ook vandaag weer ervaren op deze prachtige tocht. We kiezen voor de 12 km en na enkele rustige straatjes bevinden we ons al snel in een mooi open landschap met hier en daar kleine bosjes die zorgen voor variatie in het landschap.

We kruisen de Dommel, een riviertje dat ontspringt op het Kempisch Plateau en na een afstand van 120km in Nederland uitmondt in de Maas. We komen even verder langs een bosgebied waar zich Prehistorische Grafheuvels op Molhem bevinden, maar laten deze rechts van ons liggen. De parcoursmeester leidt ons dan door een mooi maar moerassig bos waar we onze voeten kunnen drooghouden over een kronkelend vlonderpad dat ons weer over de Dommel heen loodst. In de verte duikt een mooie kapel voor ons op en dit blijkt de Kapel van Onze Lieve Vrouw van Zeven Weeën te zijn of ook wel genoemd De Mythische Hoksentkapel.

Hoksent is een gehucht van Eksel en de kapel zou dateren uit de 16de eeuw. We kunnen echter binnen geen kijkje gaan nemen want ze is enkel te bezoeken op afspraak met een gids. We bereiken de controlepost in de kantine van de Kruisboogschuttersgilde Willem Tell en na een korte rust en een versnapering trekken we verder op stap. Er wordt al een jasje uitgedaan want de zon doet al goed haar best. De pijltjes leiden ons langs de snelweg A24 die we even verder kruisen over een brug en komen dan weer terug in ’t Dommeldal waar we weer een zeer nat gebied onder de voeten krijgen.

Hier kruisen we dan de Bollisenbeek die iets meer noordwaarts uitmondt in de Dommel. Het laatste stukje van de wandeling kondigt zich aan over een verhard maar rustig pad en trouw de pijlen volgend komen we terug aan de vertrekzaal. Een prachtige zonovergoten natuurwandeling werd ons aangeboden en daarvoor danken wij bestuur en medewerkers van 10W TAC om dit mogelijk te maken voor 1710 wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise