Heuvelland

Prachtige panorama’s in Nieuwkerke in Heuvelland

Het ging richting Heuvelland, meer bepaald Nieuwkerke. De opkomende zon liet het beste vermoeden. De Heuvellandstappers in OC ’t Seultje waren er klaar voor,  ik opteerde voor de 15 km.

Nieuwkerke is een dorp in de provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Heuvelland. Het is de meeste zuidelijke deelgemeente van Heuvelland, tegen de grens met Frankrijk en Wallonië. Zij is 17,49 km² groot en telt een goeie 1500 inwoners. De wandeling kreeg de naam Geuzentocht. Tijdens de godsdiensttroebelen in de 16e eeuw trokken een 40-tal bosgeuzen op strooptocht door o.a. Nieuwkerke en scheurden zich af van de katholieke kerk. Ze namen vier geestelijken gevangen, drie uit Reningelst en één uit Dranouter. De eerste drie worden vermoord, de andere ontsnapt aan de dood. Onderweg kwamen we een kruis teken dat ter nagedachtenis aan de drie geestelijken werd opgericht.

De tocht volgde deels het uitgetekende Geuzenpad. Het pad verkent de glooiende omgeving ten westen van Nieuwkerke en biedt weidse panorama’s op de Leievallei en op de heuvels van de streek. Voor de schitterende uitzichten op het noorden én het zuiden moet je vanuit Nieuwkerke even klimmen: naar de Walletjes en de Zwartemolen. Het ging die kant uit tot aan de rustpost op Zwartemolen. Velen hadden zich buiten geïnstalleerd genietend van de zon en een drankje.

De resterende 7 km brachten ons naar De Breemeersen. Dat natuurgebied bestaat uit vochtige weilanden met veel slootjes en poelen. Op sommige plaatsen was het echt wel modderig. Op sommige plaatsen werden knuppelpaden aangebracht. Uitkijkpunt de Walletjes gaf ons een kijk op de omringende heuvels maar ze waren moeilijk te zien. Dit bracht ons naar het einde van een mooie tocht in een schitterend landschap langs veel onverharde paden. Sommigen mopperden dat één rustpost toch wel te weinig was. Voor de rest verliep alles vlekkeloos in een verzorgd uitgetekend parcours.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton