Te Gek wandelen

Zondag 24 februari 2019, werd de start gegeven van de jaarcampagne te Gekke wandelingen. In de zaal De Facktorij (Cultureel Centrum Bethaniënhuis) te Zoersel, was de burgemeester van Zoersel, en vele genodigden aanwezig om deze campagne en prachtige samenwerking toe te lichten.  Waarom wandelen, wat is een Te Gekke wandeling en wat is uiteindelijk het doel…?

Guy Swinnen, Evi Hanssen en enkele medewerkers van het Bethaniënhuis, hadden een mooie duidelijke uitleg gegeven over dit uniek initiatief. Het is kort samengevat : wandelen voor een gezonde geest, stappen naar een betere geestelijke gezondheid. Voldoende bewegen (2 à 3 maal per week) in elke fase van je leven, heeft een positieve invloed op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wandelen is een sport, en één van de meest laagdrempelige bewegingsactiviteit.

Nog steeds is er een zekere schroom – taboe over ernstige of minder ernstige psychische, mentale problemen. Dit thema – problemen moeten bespreekbaar worden, o.a. door te wandelen, een stap zetten naar een geestelijke gezondheid. De ambassadeurs van Te Gek zijn Guy Swinnen (zanger The Scabs en tevens peter van dit project), Evi Hanssen (radio- en tv-presentatrice) en Dieter Coppens (reportagemaker) zijn het gezicht van Te Gek in 2019.

DSC01812

Ook Parantee – Psylos met als ondervoorzitter Myriam Bergmans, is de G-sportfederatie die onder andere werkt voor personen met psychische kwetsbaarheid. Hun doel is om alle personen met een beperking volgens hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambitie, op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport en beweging te laten doen. (www.sportvlaanderen/gsport)

Wandelsport Vlaanderen vzw, met als voorzitter Jef Joosten, is de sportfederatie die de georganiseerde wandelsport in Vlaanderen beheert en promoot. Met ruim 60.000 aangesloten leden in 350 aangesloten wandelclubs, staan zij  jaarlijks garant voor meer dan 1000 organisaties, waarvan meer dan 1.500.000 wandelaars deelnemen. (www.wandelsportvlaanderen.be)

Het Te Gek campagnelied geschreven door Wouter Berlaen “Voel me goed, voel me beter”, werd voorgesteld en gezongen door Barbara Dex, Wouter Berlaen en Guy Swinnen. Niet alleen om te beluisteren, maar het is de bedoeling om het zoveel mogelijk te downloaden via diverse kanalen. (www.tegek.be/voelmegoedhttps://www.youtube.com/watch?v=QHiFEX3TLu8)

Herman van Rompuy had een haiku gemaakt voor dit project :

DSC01680

We kregen een leuke en leerrijke persvoorstelling, met als boodschap : Te Gekke wandelingen zeker doen! Dit jaar zijn ze 15 jaar bezig, en we hopen dat we nog vele jaren onze “stappen” mogen bijdragen voor dit goede doel.
( www.tegekkewandelingen.be )

Bekijk hier de volledige reportage van Frans Deflem

About the author

%d bloggers liken dit: