De Leiestreek

Zonnige Krokustocht Wervik

De weersvooruitzichten waren veelbelovend, een mens kan dan toch niet binnen blijven? Dan maar richting Wervik voor de Krokustocht georganiseerd door de Wervikse Wandelsportvereniging met start in zaal Oosthove. De zaal was bij mijn aankomst al goed gevuld maar er was dan ook geen andere rustplaats, de drie lussen kwamen hier telkens aan. Ik opteerde voor lus 1 (7,5 km) en 3 (6,7 km). Ik had enkel een t-shirt aangetrokken, de trainingsvest bleef achter in de wagen en dat kwam mij goed uit want al spoedig was het heerlijk warm.

Lus 1 kreeg de naam ‘Laag Vlaanderen’ genoemd naar de gelijknamige wandelroute. In het begin, aan de spoorwegoverweg, herinnerde een monument ons eraan dat Wervik reeds 2050 jaar bestaat. Dit wijst op het Romeins verleden van de stad. Laag-Vlaanderen is een uithoek langs de Leie tussen Wervik en Menen. Het was een wat afgezonderde, landelijke wijk tot de Eerste Wereldoorlog. De wegen lagen er toen heel slecht bij. Dit nu helemaal anders. De Leie was tot voor kort een dode rivier maar thans zit er weer leven in. De slechte waterkwaliteit is ten goede verbeterd. Na 7,5 km kwam de rustpost (startzaal) in zicht, het was er lekker druk.

Lus 3 deed de Balokken aan. Het is een jong park in volle ontwikkeling. Het is 36 hectare groot en bevindt zich tussen de oude en de nieuwe Leie en ontstond bij de rechttrekking van een Leiemeander in 1992. Zo werd de Leie bevaarbaar voor schepen tot 1350 ton. We kregen de Sint-Medarduskerk uit verschillende hoeken te zien. Het is een immens bouwwerk: 81 m lang, 37 m breed en een toren van 86 m hoog. Ook de Briekenmolen was van uit verschillende oogpunten te zien. Het is een bakstenen stellingmolen uit de 18e eeuw, hij wordt ook wel de ‘Stenen Molen’ genoemd. De molen werd in 1979 door de stad Wervik aangekocht. De molen werd gerestaureerd, is maalvaardig en is een beschermd monument.

Hiermee zat mijn dagje Wervik erop. Einde van een aangename, landelijke wandeling doorheen Wervik. Het was allemaal piekfijn in orde. Dank aan de organiserende club. 1446 wandelaars waren van de partij.

2019-02-26 Wervik-78-Edit

Klik hier voor de fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de fotoreportage van Mario Carton