Krokustocht te Westrozebeke

We starten terug vanuit zaal De Nestel in Westrozebeke. Wandelclub De Colliemolen heeft voor heel wat parking gezocht voor de wandelaars, op zo’n 500m van de startplaats. Het weer valt voorlopig nogal mee! Geen regen, klein beetje wind, maar goed wandelweer.

Via Tienderberg trekken we de velden in, maar eerst moeten we de vele serres passeren waar er nog altijd aardbeien in bloei staan. We trekken richting Poelkapelle. Poelkapelle is een dorp met ruim 2.000 inwoners. In het centrum van Poelkapelle staat een gedenksteen ter nagedachtenis van Georges Guynemer, een Frans gevechtspiloot die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog werd neergehaald. Georges Guynemer werd er voor gehuldigd meerdere Duitse gevechtsvliegtuigen te hebben neergehaald. Na de crash, (niemand weet precies waar hij neerkwam, zeker niet op de plaats waar zijn monument staat), werd hij te Poelkapelle mede door het Duitse leger uit respect met ‘militaire eer’ begraven. Hij was meer dan een gewone gevechtsjagerpiloot, reden waarom Frankrijk hem vereerde voor zijn heroïsch palmares, met een merkwaardig groot monument. Het monument draagt een bronzen vliegende ooievaar in top, omdat de ooievaar het teken was van de groep waar Guynemer bij vloog.

Maar iets verder slaan we af op een landelijk, maar heuvelachtige weg richting de Vijfwegen. Het gehucht ligt op een kruising van vijf wegen, namelijk de kruising van de Ieperstraat, de Rekestraat, de Sint-Elooistraat, de Langemarkstraat en de Kampstraat. In 1874 werd er een wijkschooltje opgericht voor de zusters Maricolen van Staden. Het gehucht werd in de Eerste Wereldoorlog verwoest. Daarna komen we eerst nog het oude stationnetje voorbij vooraleer de rustpost te bereiken. Deze zit bomvol en we moeten zoeken om een plaatsje te vinden. Na rust trekken we richting Houthulst, nu nog bekent om Dovo, maar had daar vroeger ook een kazerne liggen. De gemeente is vooral bekend als bosrijk, met zijn Vrijbos (bekend van de Bende van Bakelandt) en de ontmijningsbasis van het Belgische leger.

We wandelen ook een heel eind op de Duitse Hinterland fietsroute (vroegere spoorweg). Daar kan je nog de 10 woningen zien die gebouwd werden in 1920 voor de militairen. We maken daar een kleine lus en keren terug naar de vijfwegen.

Nu rest er ons nog een 4-tal km. Deze beginnen langs landelijke wegen met een passage door het bos en verder langs het Arteveldepad. We volgen nog even de ‘Sentier 33’ tot in de gemeente Westrozebeke, waar onze eindpost is. Het was een verrassend mooie tocht, die heel verschillend was dan vorig jaar. Bedankt voor de mooie organisatie.

Verslag: Patrick Olivier
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier)