Mooi maar nat in Lendelede voor ’t Voals Plat.

Sportkring Lendelede organiseert voor de 8ste keer hun wandeling ’t Voals Plat. Het weer belooft niet veel goeds, een saaie grijze lucht en af en toe een regenbui. Toch vinden de wandelaars de weg naar de Gemeentelijke Sporthal, een prima locatie voor de start van een wandeltocht. Er kan gekozen worden uit vier lussen. Wie alle lussen wandelt heeft na afloop 21 km in de benen.

Lendelede is een oude nederzetting. Volgens oude kronieken liep er van Noord naar Zuid een Romeinse heirweg door de gemeente. Om onbekende redenen bleef Lendelede buiten de grote fusieoperatie van 1977, waardoor het een betrekkelijk kleine gemeente bleef.
Reeds van bij de start is duidelijk dat de organisatie er alles aan gedaan heeft om de wandelaars zo goed mogelijk te begeleiden op het parcours. Met duidelijke pijlen en borden werden de verschillende mogelijkheden aangegeven. Er wordt eerst wat door woonwijken gewandeld, steeds via de beschikbare wegeltjes. Daarna belanden de wandelaars ‘op de buiten’, zoals men hier zegt. Rustige wegen, enkele dreven en, ondanks de grijze hemel, toch mooie vergezichten. Door de warmte van de voorbije weken staan bloemen en sommige bomen al in bloei. De natuur begint langzaam te ontwaken.

Het Patrijzenbos is een groene oase van ongeveer 5,5 hectare groot aan de rand van Lendelede. Het is een recent bos dat door heel wat Lendeledenaars mee is aangeplant. Het hele bos is omgedoopt tot permanente speelzone. In het bos vind je geen kant en klare speeltoestellen, maar de aanwezige natuurlijke elementen zetten aan tot fantasierijk spelen.

Na het Patrijzenbos gaat het langs nog wat dreven en rustige wegen terug naar de startplaats, om een nieuwe lus aan te vatten die wat meer het centrum van Lendelede aandoet. Ook in Lendelede is de  herinnering aan de Eerste Wereldoorlog op veel plaatsen terug te vinden. Foto’s van Roland Garros vertellen het verhaal van deze oorlogspiloot wiens naam beter gekend is door het tennistornooi in Parijs.
Er was wat wind en regen, niet te veel, maar toch was het genieten van de wandeling. Proficiat aan de Sportkring Lendelede die via een mooi parcours voor een prachtige en goed verzorgde wandeltocht gezorgd hebben.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)