Natte Krokustocht in Moerkerke

Levenslijn Damme organiseert hun jaarlijkse krokustocht onder een grijze hemel.  Het blijft de ganse dag regenen, nu eens enkel wat gemiezer, dan weer een serieuze bui. Spijtig voor de organisatoren, maar het weer hebben we niet voor het kiezen.
De start van de wandeling gaat eerst door een woonwijk, stukje centrum en passeert het kasteel van Moerkerke. Daarna gaat het, langs rustige wegen naar de Damse Vaart.
Er wordt een groot stuk naast de Vaart gewandeld, daarna over de Jaecxensbrug over het Leopoldkanaal. Een wandelpad scheidt het Leopoldkanaal van het Afleidingskanaal.

Een wandelpad naast een kasseiweg brengt de stappers verder richting het tot Damme behorende dorp St. Rita, of Den Hoorn. Na het verlaten van dit wandelpad is het nog ongeveer 2 km naar het dorp, waar zich het bedevaartsoord bevindt. In de middeleeuwen lag het dorp aan de zee, waarbij de naam “Den Hoorn” afkomstig is van een hoornvormige duin waarop het ligt. Het plaatsje kreeg veel te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaraan verschillende bunkers in het landschap nog herinneren. In 1944 werden de bruggen over het Leopoldkanaal en het kanaal van Schipdonk opgeblazen, waardoor het gehucht afgezonderd werd van het parochiecentrum Moerkerke.
In de basisschool kunnen de wandelaars genieten van een rustpauze en een natje en een droogje.

Naar de tweede rustpost gaat het via rustige wegen met mooie verzichten. Spijtig van het weer, want onder een grijze hemel lijkt alles kleurloos. Nochtans hebben de organisatoren er alles aan gedaan om een mooie wandeltocht samen te stellen.
Coördinator Rita Van Laecke vertelt een stukje geschiedenis over de club op hun website. Levenslijn ligt haar zeer nauw aan het hart. Toen zij lid was van het astmafonds Brugge doordat één van haar kinderen zwaar astma had, zette Levenslijn nationaal een actie op rond deze ziekte en allergieën. Het astmafonds werd toen aangesproken om mee  te werken en toen werd levenslijn een deel van haar leven. Tot het jaar 2000 heeft zij steeds op één of andere manier alleen meegewerkt. Toen kwam zij in contact met Martin Blomme die graag iets groter voor levenslijn wou uitwerken en dat binnen Damme. Levenslijn Damme was geboren.

Het Levenslijn Team Damme organiseert al verschillende jaren activiteiten met als hoofddoel geld in te zamelen voor Levenslijn Nationaal. Vroeger was dat geld bedoeld voor bepaalde ziektes zoals astma, kanker,… maar de laatste jaren wordt het geld voorzien voor het Levenslijn Kinderfonds. De vrijwilligers van Levenslijn Damme hadden ook de wens om een deel van de opbrengst te voorzien voor goede doelen in en rond Damme. Zo ontstond Roda Helis, wat staat voor ‘rondom Damme helpen in stilte’. Een prachtig initiatief.
Na de tweede rust rest nog een kleine 3 km naar het einde van de tocht in het sportcentrum van Moerkerke.
Het was een mooie wandeling en een prima organisatie van deze sympathieke club.

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)