Langs de antitankgracht in Brecht

Op een goede 30 kilometer van Antwerpen ligt Brecht. De St.-Michielstappers organiseerde vandaag er hun Caterstocht. De naam van deze tocht komt van de familie De Caters. Dit is een belangrijke familie in de geschiedenis van Sint-Job-in-‘t-Goor, een deelgemeente van Brecht. Pierre baron de Caters zou als eerste Belgische vliegenier een aantal records hebben gebroken van op zijn vliegplein in ’s-Gravenwezel en Sint-Job-in-‘t-Goor.

De wandelaars werden al snel geleid naar een prachtig bospad door de terreinen van de plaatselijke golfclub. Een tijdje later liep de wandeling langs een grote gracht. Dit blijkt niet zomaar een gracht te zijn, maar een antitankgracht.

De antitankgracht werd aangelegd tussen 1937 en 1940 om Antwerpen en de Antwerpse haven te beschermen tegen tanks van de vijand. De gracht verbond de Schelde met het Albertkanaal in Ranst en overal minstens 2 meter diep. De geschiedenis heeft ons geleerd dat deze gracht nooit gediend heeft waarvoor hij ontworpen was. Vandaag is het een beschermd landschap in Vlaanderen. De antitankgracht wordt vandaag door heel wat dieren als migratieroute gebruikt.

Na de welverdiende rust op de controlepost ging de wandeling verder richting het kanaal dat het Albertkanaal in Schoten verbindt met Dessel. Het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten werd tussen 1844 en 1875 aangelegd. Het moest vitaminerijk Maaswater laten afvloeien naar de arme Kempense gronden. Het werd echter een rustige waterweg, ideaal om langs te fietsen en te wandelen.

Even verder was het genieten van de tocht over het stille en rustige bospad. De tijd vloog voorbij. Veel te snel is de vertrekzaal terug in zicht waar heerlijke pannenkoeken en hotdogs liggen te wachten op de tevreden wandelaars.

Klik hier voor de volledige reportage van Bart Vanherck.