Met De Rakkers naar Bokrijk

Vandaag begeven we ons naar Hasselt. Wandelclub De Rakkers organiseerde er hun Bokrijktocht. We startten vanuit de refter van de school Het Kids. De wandelaars hadden de keuze uit 5 wandelafstanden, van 4 tot 30 km. Wij kozen voor een tocht van 20 km. Direct na de start maken wij kennis met het bosrijke natuurgebied Kiewit. Dankzij inspanningen van Natuurpunt en de stad Hasselt vormen Kiewit en Bokrijk een aaneengesloten wandel- en fietsdomein van ca 880 ha, de groene uitlaatklep van Hasselt.

Over prachtige boswegen en smalle slingerende bospaadjes gaat het verder, even verderop ontmoeten we een kudde imposante Galloway Runderen. Vervolgens krijgen we een reeks knuppelpaadjes te verwerken, puur wandelgenot. We wijken even van het parcours af om de kinderboerderij te bezoeken. Na dit bezoek krijgen we andermaal een paar knuppelpaden onder de voeten geschoven, hier passeren we wat wrakstukken van een Amerikaans gevechtsvliegtuig. Verder stappend passeren we nog talrijke waterplassen, waar dierenleven volop floreert. Even verderop mogen we de eerste maal gaan rusten.

Na de koffie krijgen we een aaneenschakeling van veld- en boswegen. We doorkruisen dit uitgestrekt natuurgebied. Ondertussen mogen we een tweede maal gaan rusten. Na rust maken wij al snel kennis met het 550 ha grote Provinciaal Domein van Bokrijk. Het domein is overwegend bekend om zijn openluchtmuseum en arboretum. Het herbergt een van de omvangrijkste plantencollecties in België. We bereiken een fiets- en wandelpad door het water, aangelegd op een van de vijvers van het natuurgebied De Wijers.

We wandelen op een pad van 3 meter breed met aan weerszijden het water op ooghoogte, dit is puur genieten. We stappen een flink eind door, over smalle bospaadjes, bos- en veldwegen. We trotseren nog een laatste stukje moerasbos en Hasselt komt binnen bereik. Einde van een prachtige natuurwandeling. We hebben met volle teugen genoten van deze tocht. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers, voor deze uitstekende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen