Primeurtocht door Ledegem

Vandaag blijf ik eens in eigen streek, namelijk Ledegem. ’t Wandelvoetje richt hier zijn Primeurtocht in. Ik kies voor de 19 km. Deze start richting de kerk en gaat dan richting het vliegveld van Moorsele. Luchthaven Moorsele is een militair vliegveld van de Belgische luchtmacht. Er zijn regelmatig militaire activiteiten op het domein en middels meerdere concessies wordt het vliegveld gebruikt voor recreatievluchten, waaronder ULM en o.a. voor parachutespringen. Net aan het vliegveld slaan we rechts af en wandelen we tussen de velden. Eenmaal uit de velden komen bij boerderijen waar we de overgebleven Asten (gebouwen waar ze vroeger tabak in droogden) nog kunnen bewonderen.

Iets verder nemen we de oude spoorweg Roeselare-Menen en belanden we op de Kezelberg waar er nog een militair kerkhof ligt. We trekken verder naar de Artoishoek, waar onze rustpost is.

Na de rust rest er ons nog een 6-tal km, deze begint met een gedeelte van de Pompeschitters wandelroute, ook deze is meestal langs onverharde wegen, en ook hier zijn de boerderijen nog in de staat zoals ze vroeger gebouwd waren. Zelfs een oorlogsbunker kruist ons pad.

Onderweg kunnen we ook een muur van gereclyceerde flessen van het transportbedrijf Van Heede bewonderen. En zo belanden we terug in dezelfde rustpost. Nu rest er ons nog een 5-tal km. We verlaten de Vijfwegen via een heuvelachtige weg die ons terug aan Floralux brengt. We nemen wat verder terug de oude spoorweg tot in Ledegem, waar onze startplaats is. Het was een winderig tochtje, maar gelukkig droog gebleven! Bedankt voor de organisatie.

Verslag: Patrick Olivier

Klik hier voor de volledige fotoreportage (Patrick Olivier).
Klik hier voor de volledige fotoreportage (Josiane Questroy)