Stormachtige wind raast over de Westhoek

Het stormweer hield zondag lelijk huis in Vlaanderen met rukwinden tot 120 km/u. Het KMI had ook in West-Vlaanderen code oranje afgekondigd. Het was lang geleden dat we een stormachtig weer van dit kaliber hebben gehad in onze regio. We zijn dit onstuimige weer niet meer echt gewend. De windstoten gingen in de vroege morgen gepaard met forse regenbuien. In de loop van voormiddag klaarde het enigszins op en kon ik het tijdens mijn wandeltocht van 18 km volledig droog houden. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen werden op bevel verschillende bossen en parken gesloten. Gelukkig voor de organisatoren van de promotocht Dwars door de Westhoek in Vlamertinge werden de Galgebossen niet afgesloten en kon de wandeling gewoon doorgaan.

Ik start langsheen het zowat omwalde RVT Wintershove dat prachtig omringt is door pareltjes van treurwilgen. Het gaat recto verso de richting uit van het kasteeldomein. Al vele jaren genieten de wandelaars hier van een unieke eenmalige doorgang. Het kasteel du Parc werd in opdracht van burggraaf Pierre-Gustva du Parc gebouwd in 1856 en kreeg een Vlaamse Renaissance met zich mee. Naast het kasteel vormen een grote vijver, de kasteelhoeve en de voormalige hovenierswoning de aantrekkingspolen. Langs de Hospitaalstraat stap ik voorbij een Engels kerkhof, deze straat doet hier zijn naam alle eer aan, dit kerkhof heet immers Hospital Farm Cemetry. Hierna stuurt de parcoursmeester de wandelaars een eerste maal de Galgebossen in.

Het werd algauw duidelijk dat het hier een modderige passage zou worden. Tot begin 18de eeuw beslisten de Heren van Vlamertinge, eigenaars van de Galgebossen, over leven en dood van hun onderdanen. En jawel, de galgen stonden aan de rand van de huidige bossen. Ook tijdens WO-I had dit domein zijn bestemming zoals het 14 Dirty Bucket Camp. Ik ga een eerste maal naar wijk De Brandhoek waar een rustpost voorzien is het voormalig kerkje De Heilige Familiekerk. Werkelijk een unieke rustpost… De 24 en 30 km stappers trekken van hieruit richting de hoppestad Poperinge.

Wij gaan nog voor de 2e maal doorheen enkele modderige natuurpaadjes van de Galgebossen ploeteren aan vooraleer we onze laatste pauze nemen in het kerkje. Er rest mij nog 3 km tot de finish waarbij ik nog tweemaal de drukke Noorderring N38 moet dwarsen.
De Westhoekstappers konden ondanks het stormweer toch terugblikken op een mooi wandelevenement.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton