Op pad met Vlasboer Bavo

Op dinsdag 12 maart stond wandelclub de Bavostappers uit Bavikhove in voor hun Vlasboer Bavo’s Lentetocht vanuit Hulste. Er werd gestart in Het Dorpshuis De Rijstpekker. Traditiegetrouw werd het opnieuw een 3-lussenparcours met een bijkomende rustpost tijdens de eerste lus van 10 km. Wie de 3 lussen stapte was goed voor een 24 km landelijk traject in en rond de Harelbeekse deelgemeente. Ik opteerde vandaag voor de eerste en derde lus. Echt lenteweer kunnen we het zeker nog niet noemen, het zou weliswaar droog blijven, maar er stond nog steeds een vrij krachtige wind.

In het zog van de neogotische Sint-Pieterskerk start ik met lus 1 waarin Roland Garros centraal zou staan. Het beeldhouwwerk op het plein voor dorpshuis De Rijstpekker herinnert aan het feit dat Roland Garros op 18 april 1915 een noodlanding maakte op Hoog Wallegem tussen de hoeve van Sylveer Maelfait en de Muizelmolen te Hulste. Hier werd een herdenkingspaneel geplaatst.  Het beeldhouwerk is van de hand van beeldhouwer Kornul en stelt een man voor die vereenzelvigd is met zijn vliegtuig. De naam Roland Garros doet uiteraard denken aan het jaarlijks terugkerende ‘grandslam’ tennistoernooi dat eind mei wordt gehouden in het Franse tennisstadion dat in 1928 naar hem werd genoemd.

Ik stap langs Holvoets kapel, er werd hier gediend tegen hartziekten.
Langs enkele verharde wegen en veldwegen merk ik van ver de bakstenen Muizelmolen op. Toen de Duitsers zich hier in 1918 terugtrokken achter de Leie in Desselgem beschoten ze de kerk en de Muizelmolen van Hulste als de belangrijkste observatieposten voor het leger. De Muizelmolen doet nu dienst als restaurant.
Ook tijdens de derde lus volg ik meermaals een stuk van de Peter Benoit fietsroute. Deze streek is ook vooral gekend van zijn oude vlasroterijen.  Het was soms echt beuken tegen de wind in en echt warm voelde het ook al niet aan. Langs landelijke verharde wegen gaat het richting Ooigem om na een goeie 7 km terug te keren richting startzaal. Ik geniet nog na met een lekker stuk taart en een kopje warme koffie.

8
Ondanks het minder goede wandelweer mochten De Bavostappers best tevreden terugblikken met een opkomst van 820 wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton