Water als hoofdtoon in Zonhoven

 

Vandaag werd er gewandeld ten voordele van de St.Vincentius vereniging. Deze vereniging zet zich in voor de minderbedeelden van de gemeente. Er werd regen voorspeld en dat heeft iedereen aan den lijve kunnen ervaren. Jammer, maar dit had natuurlijk tot gevolg dat er weinig wandelaars kwamen opdagen.

Het was nochtans een zeer gevarieerde tocht waarvan de parcours hoofdzakelijk de vijvergebieden Wijvenheide en De Platwijers doorkruisten. Deze twee waterrijke gebieden behoren tot het grootste aaneengesloten vijvergebied van België dat maar liefst 1175 vijvers omvat, samen goed voor ongeveer 700 ha water en riet. Omstreeks de 13e eeuw zijn deze vijvers ontstaan door veen- en ijzerwinning. Later werd hier viskweek gepromoot door de abdijen van Averbode en Herkenrode.

Tegenwoordig worden er nog slechts enkele uitgebaat door viskwekerijen. Dit natuurgebied is een thuishaven voor vele zeldzame dier- en plantensoorten. Vele vogels komen hier in het voorjaar broeden, waaronder de roerdomp en de reiger, andere soorten vinden hier een rustplaats op hun trektocht naar het zuiden of het noorden.

DSCN2946a

Het is een gekend wandelgebied en vandaag konden de wandelaars de parcours volgen tussen de vele plassen. Het water was de hoofdtoon tijdens deze tocht, zowel rondom je, onder je voeten als boven je hoofd door de striemende regen. De stilte is opvallend, enkel het gekwaak van de alom tegenwoordige eenden, het gefluit van enkele vogels, het gesnater van allerlei soorten ganzen en zwanen en de spotroep van een specht vergezelden je op je pad.

De aanhoudende regenbuien deden geen afbreuk aan al dit moois. Proficiat aan de moedige wandelaars die ondanks het slechte weer, toch hun wandelschoenen hebben aangetrokken. Eveneens veel dank aan de uitpijlers van dit parcours, de talrijke medewerkers en het bestuur van de club KWSV OK50 voor hun inzet. Hopelijk zijn de weergoden hun gunstiger gezind bij een volgende organisatie.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise