Dwars door het Beverhoutsveld onder grijs wolkendek

Vandaag trek ik naar het kleine Moerbrugge, gehucht van Oostkamp. Het ligt op twee kilometer ten noordoosten van het dorpscentrum van Oostkamp, ervan gescheiden door de Rivierbeek. Moerbrugge wordt doorsneden door het Kanaal Gent-Brugge.
Vanuit het Cultureel Centrum Zuidleie staat VZW Vredeseilanden in voor hun traditionele Dwars door het Beverhoutsveld. Ik had nog nooit een wandeling van deze organisatie meegemaakt….. shame on me…. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Na de tocht was ik vastbesloten om hier nog terug te keren. Het zou een prachtwandeling worden doorheen historische landschappen zoals het Beverhoutsveld ,de Assebroekse Meersen en Ryckevelde.

In 2017 herdoopte Vredeseilanden zich tot Rikolto, wat oogst betekent in het Esperanto. Van een Belgische organisatie veranderden ze tot een internationale organisatie. De organisatie Calcutta Sponsor AID (CSA) biedt ontwikkelingshulp in India sinds 1990 en geeft de kinderen de kans om zich uit de armoede te bevrijden.
De organisatie kreeg de steun van de alomgekende Dirk Verduyn om het parcours uit te stippelen. Hij is de man die achter De Nacht van Vlaanderen in Torhout staat.

Op deze wandeling zou ik vandaag de drassige weiden van de Assebroekse Meersen met de populieren- en eikendreven van het Beverhoutsveld combineren. Rond het Beverhoutsveld, naar waar deze tocht is genaamd, loopt er een uitgestippeld wandelpad van ongeveer 15 km. Dit gebied was tot in de 19e eeuw een gemene weide. De omwonenden als groep waren eigenaar van het veld en lieten er hun vee grazen. Later werden er tussen de landbouwpercelen prachtige dreven geweven. Door het ontbreken van boerderijen en woningen is het veld een uitgesproken stiltegebied, waar natuur en landbouw hand in hand gaan en waar het rustig wandelen is. Vandaag was het echter niet zo rustig, maar dit kwam door de krachtige wind die ons nu al enkele dagen parten speelt. Langs de Meersenwandelroute staat het landschap van de Assebroekse Meersen centraal. De langere afstanden trekken nog richting Ryckevelde met zijn kasteelpark Ryckevelde. Afwisseling troef dus vandaag.

Eindigen doe ik deze prachtige wandeling langs het kanaal Gent-Brugge, één van de oudste kanalen van West-Europa.
Zo kwam een einde aan een zeer afwisselende en aangename tocht doorheen het groene gedeelte van Oostkamp. Dank aan de organiserende wandelclub, die met een opkomst van 1117 wandelaars best tevreden konden terugblikken op deze meer dan geslaagde organisatie.
Nog even vermelden dat door een technisch probleem met het fototoestel van collega Frans D’Haeyere zijn foto’s niet gepubliceerd kunnen worden.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton