Prachtige Gulden Eitocht Kruishoutem

Voor de 29ste maal richten de Wandelclub Natuurvrienden Deinze (WND) hun Gulden Eitocht in vanuit Kruishoutem.
Toen Lodewijk XIV in september 1670 bij oorkonde de heerlijkheid Aaishove tot graafschap verhief, en meteen de toelating gaf tot het inrichten van een jaarmarkt, wist wellicht niemand dat hiermee de start werd gegeven van een nieuw impuls voor de gemeente die nog tot op vandaag verder leeft.
In de startzaal zijn talrijke medewerkers reeds druk bezig met het bakken van de eitjes, spiegelei of roerei, die gratis uitgedeeld worden aan de wandelaars. Het is fascinerend om te zien hoe vlot dit verloopt. Iedereen heeft zijn eigen taak en die wordt met de glimlach uitgevoerd. Benieuwd of deze mensen vanavond nog het woord ‘ei’ zullen uitspreken, laat staan er één te eten.

Na het vervullen van alle formaliteiten is het tijd om de wandeling te starten. Op de markt bevindt zich de Sint-Eligiuskerk met daarnaast een fontein in de vorm van een op handen gedragen ei. Dit kunstwerk is van de hand van Hubert van der Donckt die leefde van 1936 tot 1996. Hij benoemde de fontein ‘Ode aan het Ei’.
Eenmaal het centrum voorbij stappen de wandelaars in een dreef naast de asfaltweg en komt het Kasteel Aaishove in zicht. Er wordt verder gewandeld door rustige straten met mooie zichten op de omgeving. Een lange dreef, hier en daar wat modderig door de regen van de laatste dagen, brengt ons naar de rustpost in Lede.

Deze rustpost is niet heel groot, maar gelukkig hebben de inrichters tenten voorzien, is er geen regen en kan men ook buiten zitten.
Na de rust is het tijd voor een prachtige lus, één en al natuur. Via de Leedse dorpskom trekken we langs prachtige hellende paden in de vallei van de Leedse beek en de Kasteelbeek. Voor de tweede maal wordt de rustpost in Lede aangedaan.

Na de tweede rust gaat het, via een onverhard hellend pad, langs een stukje Ronde van Vlaanderen parcours. Even verder komt de Schietchampettersmolen in zicht. Langs een paar slingerende paadjes dalen de  wandelaars af naar de vallei van ’ t Leeghoek.  Door open koutergebied met prachtige vergezichten, gaat het terug richting Kruishoutem. Via de dorpskern wordt de startzaal bereikt waar een gezellige drukte heerst en de gebakken eitjes wachten.
Een prachtige tocht, proficiat aan alle medewerkers en bedankt voor de lekkere eitjes.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Josiane Questroy
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Patrick Olivier