Door bos en heide in Rijkevorsel

De weerman had het voorspeld. Het ging een dag worden met hevige buien en opklaringen. Vol goede moed trokken we naar de Pensentocht in Rijkevorsel. We wisten toen nog niet dat wandelclub ’t Beerke Beerse de wandelaars een prachtige wandeling zou bezorgen door enkele natuurgebieden.

De wandeling ging over een voetgangersbrug naar de andere kant van het kanaal. Daar gingen we al snel in een bosgebied. Dit bosgebied ligt midden in de landbouwzone tussen Beerse en Rijkevorsel. Het is de Eksterheide, een prachtig beschermd natuurgebied. Het is niet overal bosgebied zoals de naam al doet vermoeden. Tientallen jaren geleden lag hier nog een vliegveld. Dat kan je nog merken aan de lang uitgestrekte vlakte midden in het bos. Het vliegveld heeft ondertussen plaats gemaakt voor Ekstergoor, een nat lager gelegen gebied.

Een paar kilometers later kwam de wandeling langs de Duivelskuil. Dit is een kleiner natuurgebied met een aantal kleine kleiputten. Helaas begon het hier hevig te regenen, anders hadden we zeker een ommetje gemaakt om ook dit gebied even te bekijken.

In het tweede deel van de wandeling zaten ook een aantal mooie stukjes natuur. De wandeling ging verder langs een hele grote kleiput. Deze putten zijn er gekomen door de ontginning van klei.

Als laatste ging de wandeling door het natuurgebied Abtsheide. Dit is een restant van een meer dan 800 hectaren heide die zich tussen Beerse, Rijkevorsel en Merksplas uitstrekte.

Zo komt er al snel een einde aan een prachtige wandeltocht vol prachtige natuur. In de startzaal was het nog nagenieten van de wandeling met heerlijke pensen.

Hier kan je de volledige fotoreportage van Bart Vanherck bekijken.