Wandelen door de Gentbrugse Meersen

In Oost-Vlaanderen, vanuit de Vierde Zaal te Gentbrugge, hield wandelclub Florastappers Gent, zijn jaarlijkse Floratochten door de natuur. Ook op deze 39ste editie, was er keuze uit 8 afstanden (waarvan één voor andersvaliden).

De parcours tot 12 km stapten door de natuur van Gentbrugge : o.a. het Rattendaelepark. Dit park (2,3 ha) is een oud kasteeldomein, en gelegen in de Gentbrugse Meersen. Ook kon men wandelen door het  Frans Tochpark met het Braemkasteel (14de eeuw) en het Noorderbos, met een 200 jaar oude kastanjeboom. De 12 km maakte na de rust, een lus via de Scheldedijk. Hier was het letterlijk uitwaaien, maar met prachtige natuurzichten. De 9 en 12 km stapten dan nog een lus door de Gentbrugse Meersen, een van de vier Gentse groenpolen. Een natuur- recreatiegebied (260 ha), gelegen tussen de bebouwde zone van Gentbrugge en de Scheldebocht.

De afstanden van 18 tot 30 km wandelden richting Heusden en Destelbergen. Door het Vredesbos met het vredesmonument, bovenop kreeg men een prachtig uitzicht over de Gentbrugse Meersen. De langere afstanden stapten richting Damslootmeer, een privédomein van 38 ha en eigendom van de zeilclub Heusden. Men kon even genieten voor de liefhebbers van een zeilwedstrijd. Ook het Reinaertpark zat in het parcours. De 3 langere afstanden stapten samen door het Kollebloem domein.

Alle afstanden wandelden terug richting het Geboortebos via de Gentbrugse Meersen. Een bos aangelegd voor kersverse Gentenaartjes. Ook de volkstuintjes (164) met verse groenten en kruiden stapten we voorbij richting startzaal.

Proficiat, parcoursmeester, je slaagde er wonderwel in, om deze gevarieerde jaarlijkse natuurtocht tocht een andere switch te geven. Dank aan de vele medewerkers en bestuur, het was terug tip top in orde. Proficiat aan de 2551 wandelaars. Tot de volgende tocht op zondag 12 mei 2019 : de Vrijbuiterstocht te Dikkelvenne.

Bekijk de volledige fotoreportage van Frans Deflem