Heusden-Zolder hartje Limburg

Vandaag begeven we ons naar Heusden-Zolder, welbepaald naar deelgemeente Eversel. Wandelend Paal organiseerde er voor de 31ste maal hun Sint-Baafstocht. We startten vanuit de feestzaal Sint-Baaf. De wandelaars hadden de keuze uit 7 afstanden, van 4 tot 42 km. Wij kozen voor een tocht van 20 km. Eens uit de bebouwde kom, maken wij kennis met het ca 60 ha grote domeinbos Van Soest. We doorkruisen dit prachtige bos. Verder gaat het over verharde en onverharde veldwegen, richting het Albertkanaal. Aan de overzijde van het kanaal wacht ons de rustpost in Eikenbos.

Na de rust gaat het verder via landelijke veldwegen gedeeltelijk rond de verkeerswisselaar E313/E314, beter gekend als het Klaverblad van Lummen. Even verderop bereiken we het natuurgebied Thiewinkel. Gelegen in de Laambeekvallei, op de grens van de gemeenten Lummen en Heusden-Zolder. Even verderop mogen we terug gaan rusten. Na de koffie volgt er een passage langs het Albertkanaal. Even verder bereiken we de Mangelbeek. Deze beek ontspringt op het Kempens Plateau in Helchteren en mondt uit in de Demer te Lummen. We kruisen deze beek, een wandelpad voert ons naar het Klaverblad, in de richting van Rekhoven en de rustpost in Eikenbos.

Via de dorpskern van Eikenbos vangen we de terugweg aan. We kruisen terug het Albertkanaal eens het kanaal over bevinden we ons op het grondgebied van Eversel. Er volgt nog een laatste passage over de smalle slingerende bospaadjes van het domeinbos Van Soest. Meteen het einde van een prachtige natuurwandeling rond Eversel en omgeving. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers, voor deze uitstekende organisatie.
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen