Mesen in de Eerste Wereldoorlog

Prachtige vergezichten vanuit Mesen

Ik reed richting Mesen al over een stukje Wallonië want Mesen ligt inderdaad dicht bij de Waalse en Franse grens in de Westhoek. Het is een stad, jawel, ondanks de slechts 1000 inwoners. Het is daarmee de kleinste stad van België. Mijn tocht van 19 km was dan ook hier gesitueerd. Na een onderbreking van twee jaar werd door de Wervikse Wandelsportvereniging de 18e Memorial March of Peace georganiseerd in Mesen. Recent nieuws: er is geen plaats voor een bordeel in Mesen.

De langere afstanden trokken richting Wijtschate, waar een rustpost gevestigd was. De andere rustpost bevond zich in Wulvergem (slechts een 260 inwoners). Het zijn twee deelgemeenten van de gemeente Heuvelland. Een eerste kenmerk van mijn tocht was de landelijkheid met veel vergezichten op Heuvelland en Noord-Frankrijk. De zon stond niet fel en door het wolkendek toverde zij mooie schakeringen tevoorschijn. Ideaal wandelweer en goede omstandigheden voor mooie landschapsfoto’s. Er was heel veel onverhard op mijn weg, extra modderig door de vele regen van de laatste tijd. Gelukkig bleef het op mijn tocht droog op een kleine plensbui na.

Een tweede kenmerk was de Groote Oorlog, zij was de leidraad van deze tocht. Moeilijk te geloven hoeveel oorlogsmateriaal en begraafplaatsen er hier zijn. Het is onbegonnen werk om ze allemaal te beschrijven, via deze linken (gewoon klikken) kan je meer uitleg vinden. In Mesen zelf kwamen we volgende plaatsen tegen: het Ierse Vredespark met toren (1998), bunkers, de Spanbroekmolenkrater (Pool of Peace), op de markt het levensgroot bronzen standbeeld van een Nieuw-Zeelandse soldaat (2014), ook op de markt herdenkingsmonument kerstbestand. In Wijtschate kwam ik langs een Duitse schacht (Dietrich), het Derry House Cemetery No. 2. In Waasten was er nog het St. Quentin Cabaret Military Cemetery.

IMG_6303d (Copy).JPG

Zo kwam er een einde aan een modderige maar mooie wandeling met prachtige vergezichten en veel oorlogsherinneringen. Dank aan de organiserende club.

2019-03-17 Mesen-161-Pano

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Frans D’Haeyere

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton