Lentegevoel in de mooie Maasvallei te Dilsen-Stokkem (Rotem)

Aangezien het vertrek van deze wandeltocht, georganiseerd door Postwandelclub Dilsen, voorzien is in de parochiezaal van Rotem (Dilsen-Stokkem), hebben we het vermoeden dat het  ditmaal geen boswandeling zal worden, maar eerder zou leiden naar de uiterwaarden van de Maas. Ons vermoeden wordt dan ook bevestigd.

Het eerste deel brengt ons door een gevarieerd agrarisch gebied, over rustige veldwegen, straatjes en ook een fietspad, om ons daarna te laten genieten van een zeer mooi natuurgebied, De Broeken, met veel rietgewassen, struikgewas en mooie plassen. Vooral het mooie lentelied van een verborgen lijster en het gekwetter van eenden en ganzen doen eer aan de naam Lentewandeling. Even verder bereiken we het  Kasteel Sipernau, dat we slechts vanop afstand kunnen bekijken.

De pijltjes leiden ons daarna naar het centrum van Elen (ook deelgemeente van Dilsen-Stokkem) waar zich de rustplaats bevindt in het Schuttersheem. Na een weldoende rust begeven we ons weer op pad en het parcours stevent af naar de winterdijk van de Maas. Deze dijk is aangelegd om de dorpen langs de Maas te vrijwaren van overstromingen. Over deze dijk ligt een fietspad van het Limburgs fietsroutenetwerk en het is dus ook uitkijken voor eventuele fietsers.

Van hieruit krijgen we een prachtig zicht op de overstromingen van de Maas. De zomerdijk is overspoeld en de uiterwaarden tussen zomer- en winterdijk staan blank. Omwille van de hoge waterstand heeft men jammer genoeg het parcours moeten aanpassen. Het is een en al schouwspel van water met duizenden eenden en ganzen. Verder is er nog een grind ontginningsgebied zoals er langs het hele maastraject nog velen zijn.

We zijn blij dat we de dijk terug kunnen verlaten, want de sterke rukwinden blazen ons er bijna af. Zo komen we stilaan terug in ’t centrum van Rotem bij de vertrekzaal. We hebben genoten van deze prachtige tocht en feliciteren de medewerkers, de uitpijlers en het bestuur van Postwandelclub Dilsen voor de perfecte organisatie van deze lentetocht. Tot een volgende.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Denise