Scaldistocht vanuit het landelijke Spiere-Helkijn

Vanuit het B-complex van voetbalclub FC Spiere-Helkijn langsheen de Doornikseweg neem ik vandaag deel aan de Scaldistocht. Wandelclub De Waterhoekstappers uit Heestert beloven de wandelaars een afwisselende tocht langs vele veldwegels, de spoorwegbeddingen, de oevers van het Spierekanaal en de Schelde. De Schelde is een rivier die ontspringt in de gemeente Gouy in het noorden van Frankrijk en door Henegouwen en Vlaanderen via Gent en Antwerpen naar de Noordzee stroomt. Haar eerste benaming was Scaldis, in een Romeinse tekst uit de 1e eeuw voor Christus. Een andere naam was Scala. De Waterhoekstappers hebben er reeds voor de 8e maal een wandeltocht naar genoemd. De faciliteitengemeente Spiere-Helkijn is sinds 1 januari 1977 een fusiegemeente door samenvoeging van de twee kleine gemeenten Spiere en Helkijn.

Ik start rond de klok van 8 u in een dichte mist en het zou tot 11u duren eer de eerste zonnestralen tevoorschijn kwamen. Vanaf dan was het echt zalig wandelen langs enkele prachtige vierkantshoeven en de vele veldwegen die deze streek rijk is. Er is een eerste rustpost voorzien in een kille hangar van Fermes de Cavzinnes, een boerderij waar ze eigen zuivelproducten te koop aanbieden. Genieten van een ijsje was net iets te vroeg, ik hou het bij een warme tas koffie.

Hierna stuurt de parcoursmeester mij de taalgrens over richting Hérinnes-lez-Pecq en Warcoing. Langs verkeersarme wegen gaat het hierna naar de dorpskern van het kleine Spiere. Na 6,7 km landelijke wegen is er een tweede pauze voorzien in een zaaltje in de nabijheid van de neogotische St-Amanduskerk. Hierna volgt voor de 21 en 24-km stappers een rustige lus langs kronkelende wegen en de Trimaarzate,  deze omvat twee delen van vroegere spoorwegen.De eerste maakt deel uit van de vroegere spoorverbinding Kortrijk-Ronse, de tweede verbindt Avelgem met Herseaux. Het is hier volop genieten van het wandelnetwerk Land van Mortagne.

Een tweede pauze volgt opnieuw in Spiere en velen genieten eventjes van het lentezonnetje op het terrasje buiten. Na deze laatste stop stap ik onder de Spierebrug langs de Spierebeek en de Schelde naar de finish. Proficiat aan alle medewerkers van deze succesrijke wandelvereniging. Met een opkomst van 955 wandelaars konden de Waterhoekstappers best tevreden terugblikken.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Josiane Questroy