Rustige Leeuwtocht vanuit Zilleghem

Vanuit het Spes Nostra Instituut stond Wandelclub Vier op een Rij vandaag paraat voor de 29e editie van de Leeuwtocht. De parcourmeesters boden de wandelaars maar liefst 7 verschillende afstanden aan tussen 6 en 51,5 km. Zowel de fans van de korte en de lange afstanden kwamen dus aan hun trekken. Voor de lange afstandswandelaars vormde deze tocht meteen het tweede luik van de Wandeltrofee van West-Vlaanderen.
Zedelgem ligt tussen Brugge en Torhout, een West-Vlaming heeft het over Zilleghem. De gemeente is voornamelijk bekend om het internationale bedrijf New Holland, producent van maaidorsers. Vroeger was er ook Pol Claeys van het gekende Flandria dat destijds als wielerteam indruk maakte tijdens de periode van Freddy Maertens. Die 51 km lijkt mij net iets teveel, ik hou het rustig vandaag en in het zog van de Sint-Elooiskerk ga ik op pad voor de 22 km.

De afstand naar de eerste controlepost in de Groene Meersen was redelijk kort, na een goeie 3 km mocht ik al een eerste maal pauzeren. Hierna wandel ik langs de Vloethemveldzate. Deze as is de kortste van de West-Vlaamse groene assen. Met zijn 5,5 km heeft hij toch een en ander te bieden. Deze oude militaire spoorweg verbindt het bosgebied Vloethemveld met het bosgebied Merkemveld-Doeveren.

Het Vloethemveld kondigt zich aan. Je kan het zich amper voorstellen, maar deze plek speelde een belangrijke rol in beide wereldoorlogen. De bossen rond het militair domein, op voormalig heidegebied, lenen zich perfect voor een mooie natuurwandeling. Er lopen hier enkele wandelpaden door elkaar heen, deze zorgen voor heerlijke stukjes natuur. Verrassend aangenaam om door deze mooie bosdreven te stappen. Na een lange lus van 8 km is het tijd geworden voor een heerlijk soepje in de Sint- Andriesabdij Zevenkerke. Hierna trekken de wandelaars opnieuw een mooi stukje natuur in, het Domein Watermolenvijver dat eveneens eigendom is van de Sint-Andriesabdij. Kort hierna bewandel ik de weg die uitkomt aan de priorij O.L.V van Bethanië.

Met het Park Ter Loo biedt zich een volgend stukje groen aan. Ondertussen vliegen als het ware de eerste lange afstandswandelaars mij al voorbij. Na de laatste rust in de Groene Meersen trek ik langs de Vloethemveldzate naar het einde van deze wandeltocht. Wandelclub Vier op een Rij kon tevreden terugblikken op een zeer geslaagde Leeuwtocht met een opkomst van 1912 wandelaars.

Klik hier voor de volledige fotoreportage van Mario Carton