Zonnig wandelweer in Buggenhout

In Oost-Vlaanderen, hield Wandelclub De Vossen, hun 36ste Lentevossentocht. De startzaal was in de Gemeentelijke Basisschool ’t Sprinkhaantje in Buggenhout. Er was een keuze aan afstanden van 6 tot 32 km. Het was rustig wandelen langs landelijke wegen. Het Buggenhoutbos konden de grotere afstanden doorwandelen.

Alle afstanden kwamen in Opdorp, een dorp en deelgemeente van Buggenhout. Opdorp ligt op de grens van de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant. Hier is het geografisch middelpunt van Vlaanderen. Een pittoresk driehoekig plein (= de Dries), in Opdorp, is een beschermd monument. Men kon tussen de duizenden paasbloemen wandelen, en kuieren op de jaarlijkse internationale plantenmarkt. Na deze bloemenpracht was het terug stappen langs landelijke wegen richting startzaal.

Met zoveel wandelaars en toeristen voor de plantenmarkt werd het redelijk druk. Met uiteraard heel wat auto’s en fietsers die ons moesten passeren. Wandelaars moeten eveneens de regels volgen : zoals Wandelsport Vlaanderen die regelmatig promoot voor de veiligheid. Bij afwezigheid van een voetpad, stapt een individuele wandelaar op de openbare weg zo links mogelijk en achter elkaar. We helpen elkaar, als er voertuig afkomt roepen we : opgelet links lopen, fietser of auto. De automobilisten en fietsers appreciëren dit. En voor de wandelaars is dit veilig en geruststellend.

Fietsers en auto’s moesten zigzag rijden, er liepen wandelaars rechts en uiteraard een aantal juist (links). Met gevolg een gevaarlijke situatie. Veiligheid is nodig voor, en door alle wandelaars. Voor meer info: www.ikwandelveilig.be

Terug in de startzaal, dankten we alle medewerkers voor de mooie organisatie, en de 3506 wandelaars voor hun komst.

Bekijk hier de volledige fotoreportage van Frans Deflem