Veerle Heide hartje Merodegebied

Vandaag blijven we kort bij huis, we begeven ons naar Veerle Heide een gehucht van Laakdal. Om deel te nemen aan de Grashopperstocht, een organisatie van wandelclub De Grashoppers-Keiberg. We startten vanuit de feestzaal het Buurthuis in Veerle Heide. De wandelaars hadden de keuze uit verschillende afstanden, van 6 tot 30 km. Direct na de start maken wij kennis met het natuurgebied Averbode Bos en Heide.

We stappen in de richting van Averbode, een verbazend stukje natuur, hectare ongerepte bossen, heidevelden en vennen. We passeren de prachtige gerestaureerde hoeve De Eik, waar het bezoekerscentrum en het klompenmuseum is gevestigd. De abdijtoren van de Abdij van Averbode komt in ’t zicht. Zonder het te beseffen staan we voor de poort. De grote abdijpoort draait op de grens van drie provincies, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. We brengen een kort bezoek aan deze stille en rustgevende plaats. Het blijft indrukwekkend, verbazend mooi en genieten.

Intussen mogen we gaan rusten. Na de koffie krijgen we een aaneenschakeling van veld en boswegen. We passeren het kapelletje van Asdonk in het natuurgebied Dassenaarde. De naam herinnert aan de dassen die er tot eind jaren vijftig hun burchten hadden. Verder stappend over brede boswegen en smalle slingerende bospaadjes blijft het heerlijk genieten. Andermaal komt de rustpost met rasse schreden naderbij.

Na een weldoende verfrissing genuttigd te hebben zijn we klaar om de resterende kilometers aan te vangen. We krijgen nog een laatste deel van het natuurgebied van Averbode Bos en Heide te verwerken. Even verderop kruisen we de baan Tessenderlo-Averbode. Met een laatste blik op de abdijtoren van Averbode, komt het buurthuis in Veerle Heide binnen bereik. Einde van een mooie wandeling doorheen de prachtige natuur rondom Veerle Heide. Proficiat aan bestuur en al de medewerkers voor deze uitstekende organisatie.
Klik hier voor de volledige fotoreportage van Jos Van Dingenen